Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Od dekad fascynuje mnie, czy istnieje jakaś oś liczbowa, jakaś skala nienawiści, pomiędzy osobami zajmującymi się historią, wojskowością i połączeniem tego w postaci historii wojskowości? Komu będzie się chciało to polecam najnowszy podcast Piotra Zychowicza na powyższy temat, a tak się złożyło, że w niespodziewany dla niego sposób mógłby napisać o tym co najmniej jego drugą pracę magisterską. Nie jestem fanem Piotra Zychowicza, ale też nie jestem jego przeciwnikiem i krytykiem. Czy mi się podoba jego towarzystwo i goście podcastów, czy też nie (np. mgr Jacek Bartosiak), to patrzę na publicystyczną działalność Zychowicza spokojnie, chłodno i z tolerancją. Przez ostatnie około 40 lat napatrzyłem się już na taką mieszaninę zawiści, nienawiści i agresji (pomieszanych na dodatek z niekompetencją) pomiędzy osobami zajmującymi się (powtórzę) „historią, wojskowością i połączeniem tego w postaci historii wojskowości”, iż myślałem, że już nic mnie nie zdziwi. Wzajemne opluwanie się, rycie pod sobą dołków, oskarżanie o szerzenie fałszu pomiędzy ludźmi wspomnianych trzech branż to norma, więc szkoda nawet o tym pisać. Ale myślałem, że już nic mnie nie zdziwi po tym, jak znam przypadek ukradzenia jednemu z dziennikarzy wspomnianej branży zdjęć z frontu, z którego właśnie wrócił, przez publicystę tej samej branży. Myślałem, że już nic mnie nie zdziwi po tym, jak państwo w Wydawnictwie Magnum-X porozmawiali ze sobą za pośrednictwem granatu i noża, za co życiem zapłacił Krzysztof Zalewski (spec lotnictwa japońskiego z II w.ś.), którego lubiłem i trochę mu pomagałem z technikaliami lotniczymi. I również myślałem, że już nic mnie nie zdziwi, gdy w tempie odrzutowym sam czyściłem z mojego otoczenia „publicystów historycznych” – fałszywych przyjaciół – którzy „zaprzyjaźniali się” ze mną na kwartał lub najwyżej dwa, żeby sprawdzić, co mam, jakie dokumenty i inne materiały na tematy, jakie oni chcieli podejmować. No i błąd. Nie trzeba było myśleć, że na skali zwierzęcej nienawiści w tym środowisku już wszystko się widziało i że na tej skali istnieje jakaś wskazówka, która jak w szanującym się przyrządzie pomiarowym ma na końcu skali ogranicznik. Kto chce może się przekonać o tym w powyższym podkaście. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
Rekomendowane odpowiedzi