finger66 Napisano 25 Wrzesień Napisano 25 Wrzesień (edytowane) Czy mozecie rozpoznac smiglo - od jakiego to moze byc silnika /samolotu? Z gory dziekuje Edytowane 25 Wrzesień przez finger66
Jedburgh_Ops Napisano 25 Wrzesień Napisano 25 Wrzesień (edytowane) Tak ogólnie to stara szkoła - okucie na krawędzi natarcia mocowane na wkręty z zalutowanymi łebkami, jeśli dobrze widać. Mosiężne jest to okucie? Edytowane 25 Wrzesień przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 25 Wrzesień Napisano 25 Wrzesień (edytowane) 13 minut temu, finger66 napisał: Śmigło oldschoolowe - klasyka międzywojnia i lat powojennych gdzieś tak do przełomu lat 50./60. Mosiężne okucie na wkrętach z zalutowanymi łebkami. Uczyli tego i przed wojną, i po wojnie. Ale który samolot miał śmigło ∅ 2100 to by trzeba patrzeć po kwitach samolotów. Tak w ogóle to polskie jest to śmigło albo znalezione w Polsce? Edytowane 25 Wrzesień przez Jedburgh_Ops
finger66 Napisano 25 Wrzesień Autor Napisano 25 Wrzesień niestety to nie moje smiglo i nie moge dac odpowiedzi ,bo jej nie znam ! pomagam w zdobyci informacji znajomemu .
Jedburgh_Ops Napisano 25 Wrzesień Napisano 25 Wrzesień (edytowane) No hej, ale nie żartujmy - znajomy nie wie, skąd ma to śmigło? To Polak czy zagraniczniak? Gdy się chce pomocy to trzeba dawać jakieś chociaż elementarne informacje. Edytowane 25 Wrzesień przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 25 Wrzesień Napisano 25 Wrzesień (edytowane) Drogą selekcji negatywnej: • śmigło do LWD Żuraw (silnik M-11FR) - nie, bo miało ∅ 2260 mm • śmigło do LWD Junak (silnik M-11FR) - nie, bo miało ∅ 2260 mm • śmigło do Po-2/CSS-13 (silnik M-11D) - nie, bo miało ∅ 2400 mm Kto chce - może walczyć z tematem dalej. Wstępny kierunek nadałem powyżej - śmigło ∅ 2100 jest relatywnie mniejszej masy i średnicy, więc być może do samolotu jednomiejscowego, bo dwumiejscowe miały śmigła o nieco większych średnicach. Edytowane 25 Wrzesień przez Jedburgh_Ops
finger66 Napisano 26 Wrzesień Autor Napisano 26 Wrzesień (edytowane) Facet jest polakiem mieszkajacym w Kanadzie."Śmigło było w Polsce i dostałem go w prezencie mieszkając jeszcze w Polsce. Ofiarodawca nie miał pewności co do pochodzenia więc nie padały żadne RWD czy Blerioty, chociaż miłoby było. Był czas gdy pracowałem z drewnem i z tych por pozostała miłość do tego materiału." Edytowane 26 Wrzesień przez finger66
Jedburgh_Ops Napisano 26 Wrzesień Napisano 26 Wrzesień Śmigło jest z systemu metrycznego. Czy polskie - nie wiem. Sprawdziłem jego średnicę w stopach i calach i wychodzą wymiary nietypowe dla systemu anglosaskiego. Ciekawe jest 7 warstw, bo w Polsce raczej preferowano 6, ale z drugiej strony nie jakoś ortodoksyjnie, więc 7 też można było stosować.
finger66 Napisano 26 Wrzesień Autor Napisano 26 Wrzesień Jedburgh_Ops twoje informacje sa bardzo ciekawe! Nie denerwuj sie na mnie, ja tylko pomagam temu facetowi a info od niego splywa dopiero po jakims czasie .
Jedburgh_Ops Napisano 26 Wrzesień Napisano 26 Wrzesień Jeszcze jedna rzecz - śmigło na zdjęciu wygląda na nie kryte niczym poza okuciami na krawędziach natarcia, ale mimo wszystko zapytam - czy ono jest pokryte jakimś cienkim materiałem klejonym na lakier, czy jest to czyste drewno? Po wojnie takie śmigła przed nałożeniem okuć nierzadko pokrywano na lakier bardzo cienkim i prawie niewidocznym materiałem, jak szyfon.
Jedburgh_Ops Napisano 26 Wrzesień Napisano 26 Wrzesień Zacząłbym się zastanawiać, czy to przypadkiem nie jest śmigło od rodziny Zlínów Z-26 / Z-126? W pierwszym z wymienionych śmigło miało ∅ 2050 mm, ale w tych samolotach cały czas coś ewoluowało.
finger66 Napisano 26 Wrzesień Autor Napisano 26 Wrzesień Mam pytanie od siebie. Tak patrzę na te zdjecia i mam pytanie czy końcówki tego śmigla nie sa obcięte? - bo jeśli tak to wymiar 2100 jest błedny
Jedburgh_Ops Napisano 26 Wrzesień Napisano 26 Wrzesień Nie muszą być ścięte. Były i są dwie szkoły robienia tych śmigieł - z końcówkami zaokrąglonymi i ściętymi.
Rekomendowane odpowiedzi