Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich, jakiś czas temu stałem się posiadaczem owej gondoli do wózka bocznego, czy posiada ktoś jakieś informacje jakiej jest to marki/model/lata produkcji? Od jakiego motocykla ? Może jakiś azymut gdzie mam szukać. Taka zagwozdka ;-) 

20240517_194535.jpeg

20240517_194532(0).jpeg

C9B34C95-2CA8-45D9-91C4-E9EDB6FA4249.jpeg

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Gondola podobna do wczesnych wózków boczbych do Iża 49. Może też być to samoróbka inspirowana konstrukcjami niemieckimi.

• 0
Napisano
W dniu 2.07.2025 o 12:58, HD1940 napisał:

Gondola podobna do wczesnych wózków boczbych do Iża 49. Może też być to samoróbka inspirowana konstrukcjami niemieckimi.

Masz rację HD1940 grzebałem w tym kierunku, bardzo dziękuję za kierunek poszukiwań. Bardzo podobny do wózka motocykla TIZ -AM 600 z lat 1938   Podobno było kilka prototypowych gondoli do tego motocykla . Czy to jedna z nich ? Nie wiadomo. 

• 0
Napisano

Że to prototyp raczej wątpliwe bo TIZy spotykało się w Polsce (zostały po wojnie lub trafiały z dawnego ZSRR) ale raczej solo lub z produkcyjnymi wózkami. Temat trudny bo o ile w kwestiach motocykli jest mnóstwo literatury to opisów wózków bocznych prawie nie ma. Zostaje przeżucanie milionów zdjęć w necie i szukanie podobnych konstrukcji.