Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej

jestem nowy na forum, z zamiłowania jestem modelarzem i buduję modele pojazdów Panzerwaffe (zarówno tej początkowej jak i współczesnej). ostatnio zacząłem zastanawiać się nad zasadnością robienia nierówności na powierzchni pancerzy pojazdów z okresu 2 wojny światowej- ciekawy jest efekt, kiedy powierzchnia modelu jest nieco "szorstka", na zdjęciach pojazdów z muzeów widać, że te pancerze nie są gładkie, pojawia się jednak jedno ale i tu może ktoś podzieli się wiedzą- czy takie nierówności jak te widoczne na płycie bocznej Pzj G13 między kołem zapasowym a spawem z płytą czołową to efekt korozji, czy stal walcowana takiej grubości ma taką fakturę?

Takom%20G13%20Hetzer%2035th%20scale%20(2

tutaj inny przykład:

033g.jpg

zarówno na płycie czołowej jak i osłaniającej transmisję widać nierówności, czołg jest w Panzermuseum Munster i chyba jest wciąż na chodzie, a widziałem jego zdjęcia z lat 80tych i był tak samo pomalowany, więc raczej przez ostatnie 40 lat nie działo mu się nic z powierzchnią pancerza...

tu inny PzKpfw IV, chyba gdzieś w Szwajcarii:

008g.jpg

i tak samo- płyty czołowa i nad transmisją nie są gładkie, natomiast o samym czołgu nic nie wiem i równie dobrze mógł siedzieć ileś lat w jakimś bagnie i korodować...

jeśli ktoś ma informacje na ten temat to bardzo będę się cieszyć :)

Napisano

Cześć. Akurat z G13 to trafiłeś tak, że większość po "demobilizacji" z armii Szwajcarskiej miało wycinane otwory na płycie czołowej i w randomowych miejscach z boku. Te otwory były później spawane w egzemplarzach zakupionych do ekspozycji przez muzea, wiec w podanych przez Ciebie przykładzie może chodzić o zamaskowaną dziurę. Co do PZIV, te czołgi były wielokrotnie przemalowywane, może się wydawać że to ten sam lakier, a zanim trafiały do muzeum stały lata na składach poligonów lub złomowcach.

Napisano

Z doświadczenia mechanika warsztatowego powiem, że większość płyt stalowych walcowanych na gorąco, zwłaszcza tych o grubości ponad 20 mm ma fakturę chropowatą a nie gładką. Prawdopodobnie z płytami pancernymi jest tak samo. Nawet świeże blachy są pokryte zgodzelą, wżerami i często korozją.

Napisano

hej, dzięki za odpowiedzi :) a czy płyty do pancerzy czołgów są walcowane na gorąco ? nie znam się tak na temacie, wiedzę mam tylko z internetów i wyczytałem że na zimno walcowana jest wytrzymalsza ?