Marek445 Napisano 20 Lipiec Share Napisano 20 Lipiec Witam ostatnio nabyłem zapalnik m8 na złomowisku i chcąc go zakonserwować użyłem autolizy i moje pytanie brzmi czy cynk może utlenic sie w mosiądzu w ziemi przez co zapalnik zawsze wychodzi taki miedziany? Albo polecacie jakiś inne metody konserwacji mosiądzu ( chciałbym uzyskać ładną patynkę, jak się nie da to może być zwykly mosiądz) zdj nr 3 tez zakupiłem na zlomosiki i widac miedziany kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Lipiec Share Napisano 20 Lipiec Cynk ulega wytrawieniu z stopu w kwaśnym środowisku. Jedno co da się teraz zrobić to polerować, zetrzeć warstwę metalu pozbawioną cynku. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeorgeKross Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień W dniu 21.07.2024 o 00:46, Cyrograf15 napisał: Cynk ulega wytrawieniu z stopu w kwaśnym środowisku. Jedno co da się teraz zrobić to polerować, zetrzeć warstwę metalu pozbawioną cynku. Wojtek Czy są jakieś inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień Nie ma innej możliwości. Nie da się uzupełnić brakującego cynku w stopie. Można jedynie zebrać warstwę zniszczonego mosiądzu do nienaruszonego stopu. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAULUS_pl Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień (edytowane) Pasta polerska, polerka na dremelu i wyczyścisz. Oczywiście mowa o stanie "oryginalnym" Edytowane 15 Sierpień przez PAULUS_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi