Tu_Ti Napisano 15 Czerwiec Share Napisano 15 Czerwiec Witam, znajomy trafił pod domem łyżkę, nie możemy ustalić pochodzenia herbu, który się na niej znajduje. Może któremuś z kolegów się coś skojarzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalcjusz Napisano 17 Czerwiec Share Napisano 17 Czerwiec On 15.06.2024 o 21:37, Tu_Ti napisał: trafił pod domem łyżkę to nieprzydatna ciekawostka. ale w jakiej to bylo wsi moze byc bardziej pomocne. w okolicy mogl byc dwor w ktorym sluzyli mieszkancy domu. i mogli zawinac lyzke wowczas lub np. w 1945 podczas szabru. herb ma cechy pruskie - jaka to miejscowosc i gdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tu_Ti Napisano 20 Czerwiec Autor Share Napisano 20 Czerwiec Zachodniopomorskie, wieś obok Kulic, w których jest dwór, przepraszam że nie dałem tej informacji wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalcjusz Napisano 25 Czerwiec Share Napisano 25 Czerwiec w koncu udalo sie znalezc rozwiazanie dla tego herbu. z tego co slyszalem to takie herby byly umieszczane na sztuccach w okolicznosciach zaslubin. bo i ten herb sklada sie z dwoch herbow. prawy przyprawil mnie o bol glowy wiec zaczalem od lewej czesci i po poszukiwaniach poszlo. lewa czesc tarczy herbowej przedstawia trzy faliste linie na czerwonym polu. wnoszac miejsce odnalezienia (bylo wazne zawezilo zakres poszukiwan do powiatu goleniowskiego) udalo sie dopasowac herb: rodziny Esbeck wikipedia dla hasla "Esbeck" podpowiedziala, ze: "1842 vermählte sich preußische Major a. D. Ernst von Esbeck mit Rosalie von Platen (1797–1872) auf Gurtitz. Die Eheleute besaßen Kapelle auf Rügen.[3] Am 17. Juli 1867 erhielt der Lieutenant im Garde-Husarenregiment, später Kammerherr und Zeremonienmeister, Wilhelm Emil Viktor Alfons von Esbeck, Sohn des o. g. Eheleute Esbeck und Platen, die preußische Genehmigung, Namen und Wappen des Geschlechts Platen auf Gurtitz dem seinigen hinzuzufügen und sich „von Esbeck gen. von Platen“ zu nennen." majro Esbeck poslubil Rosalie von Platen i w kosekwencji potem polaczyly sie te odrebne herby i rod w jeden herb von Platen i te dziwne stwory na nim na takiej stronie http://worldhistory.de/wnf/navbar/wnf.php?oid=14301 te stwory sa opisane In Silber zwei einander zugewendete Meerkatzenköpfe mit je hängendem schwarzen (Adler-)Flügel. W kolorze srebrnym dwie zielone głowy małp zwrócone ku sobie, każda ze zwisającymi czarnymi skrzydłami (orła). Inni pisza ze to kocie lby. modyfikacje tego herbu znajdziesz na takiej stronie https://www.heraldik-wiki.de/wiki/Baltzar_von_Platen i tak powstal herb polaczony nie taki sam jak na lyzce ale dla mnie kupy sie trzyma von Platen to familia z Rugii ale mieli tez kiedys dobra we wsi Borowko a to 100km od Kulic. moze potem gdzies blizej mieli swoj dom. ale to poszukiwanie zostawiam. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalcjusz Napisano 25 Czerwiec Share Napisano 25 Czerwiec jeszcze znalazlem https://wiki.genealogy.net/Wappenbuch_des_Westfälischen_Adels_(Buch_2)/Tafel_115 jest tam herb Esbeck-Platen a tytul odwoluje lokacje do Westfalii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tu_Ti Napisano 26 Czerwiec Autor Share Napisano 26 Czerwiec Dla mnie przyjacielu jesteś mistrzem świata, kocham Cię ale tak po męsku Ja również co dzień starałem się na coś trafić, ale poza pojedynczymi szczegółami nie byłem nawet blisko. Ogromne podziękowania w imieniu swoim oraz znajomego. W ramach wdzięczności chciałbym postawić Ci "wirtualną kawę", należy się jak mało komu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 26 Czerwiec Share Napisano 26 Czerwiec 1 godzinę temu, Tu_Ti napisał: chciałbym postawić Ci "wirtualną kawę", należy się jak mało komu. Poproś o numer telefonu i prześlij blikiem człowiekowi na browara zimnego a nie kawy stawiasz Człowiek odwalił kawał dobrej roboty i podziękować odpowiednio należy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tu_Ti Napisano 26 Czerwiec Autor Share Napisano 26 Czerwiec 3 hours ago, bialawy napisał: Poproś o numer telefonu i prześlij blikiem człowiekowi na browara zimnego a nie kawy stawiasz Człowiek odwalił kawał dobrej roboty i podziękować odpowiednio należy... Pozdrawiam Właśnie to miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi