Skocz do zawartości
  • 0

Oznaczenia niemieckie

Pytanie

Napisano (edytowane)

Witam

Chcialbym zasiegnac opini znawcow odznaczen niemieckich II wojennych czy sa oryginalne.Niestety posiadam tylko dwa zdjecia ktore pokazuja przod oraz tyl . Wiem ze to za malo szczegolow.ale tylko te dwa zdjecia  mam.Kilka odznaczen posiada literki RS.lecz przeszukujac panstwa  opine wcale nie oznacza to ze jest to oryginal. Dzieki Serdeczne,pozdrawiam 

Wojtek

52462514_1.jpg

52462514_2.jpg

Edytowane przez Wojtek0011
Literowka

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

R.S. To oznaczenie producenta Rudolf Souval, Wiedeń.

Firma robiła rzeczywiście odznaczenia w okresie IIi Rzeszy.

Co do autentyczności na podstawie tych zdjęć się nie wypowiadam. Ale jak kiedyś wrzucałem swoje R.S.  do ID to mi powiedziano, źe na orgo matrycach firma robiła je też przez kilka lat zaraz po wojnie, bo było zapotrzebowanie na pamiątki.

Wbij w Google sobie inicjały i nazwę producenta Rudolf Sobal R.S., Wien to wyskoczy Ci masa materiału porównawczego z tą sygnaturą. Na rynku kolekcjonerskim, szczególnie w sklepach na zachodzie Europy jest mnóstwo jego produktòw i są zazwyczaj tańsze od produkcji niemieckich zakładòw. Ale są też ogólnie dostępne kopie z tą sygnaturą.

Edytowane przez ra_v