Matwoj Napisano 12 Kwiecień 2024 Napisano 12 Kwiecień 2024 Witam, natrafiłem na taki dziwny kamień, nie jest żelazny. Może ktoś coś podpowie? Wiem ze jest dużo podobnych do siebie minerałów i metali ale może ktoś coś podpowie.
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień 2024 Autor Napisano 13 Kwiecień 2024 Mieni się na srebrno,złoto w promieniach słonecznych widać również przebłyski kolorów fioletu, niebieskiego i innych, ta „gra kolorów” przypomina efekt jaki daje rozlanie benzyny do kałuży, różne kolorki zależy z której strony patrzeć
0 bjar_1 Napisano 13 Kwiecień 2024 Napisano 13 Kwiecień 2024 Jakiś żelazostop, np. żelazokrzem https://pl.wikipedia.org/wiki/Żelazokrzem
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień 2024 Autor Napisano 13 Kwiecień 2024 Siemanko. No nie żelazo lub jego stop to to nie jest, znaleziony w górach w Szwecji raczej wilki go nie przetopił, jest to naturalna”rzecz” nie żaden stop i rdzy na nim nie uświadczysz, poza tym na deusie jak wrocilem w chatę nim machalem ID 92 równe i stałe;) zdecydowany kolorek. szedl bym w kierunku „metali ziem rzadkich” np prazeodym czy coś a w Szwecji występują podobno , rok temu znaleziono złoża tego jakieś. Ale chyba bez geologa się nie obejdzie waga tego kawałka to 150g kamień tych rozmiarów lub nawet żelazo był by conajmniej polowe lżejszy . Ciężki dość jak na swoją wielkość
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień 2024 Autor Napisano 13 Kwiecień 2024 Specjalnie deusa nie brałem do Szwecji żeby nie łazić i w więzieniu nie skończyć a i tak coś znalazłem za „wzrok” zboczenie zawodowe, jak coś błyszczy w ziemi to na pewno nie ominie;D
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień 2024 Autor Napisano 13 Kwiecień 2024 To zdjęcie kawałka na drewnianym parapecie to tez to samo , w kupie leżał ten duży i dwa odłamane kawalki
Pytanie
Matwoj
Witam, natrafiłem na taki dziwny kamień, nie jest żelazny. Może ktoś coś podpowie? Wiem ze jest dużo podobnych do siebie minerałów i metali ale może ktoś coś podpowie.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi