Skocz do zawartości
  • 0

Kamień magnetyczny srebrnego koloru z dużym połyskiem lub ruda metalu

Pytanie

Napisano

Witam, natrafiłem na taki dziwny kamień, nie jest żelazny. Może ktoś coś podpowie? Wiem ze jest dużo podobnych do siebie minerałów i metali ale może ktoś coś podpowie.

98FE2DDD-32AC-4045-BADB-4BFD0C679E6C.jpeg

4B87DDB4-046B-486D-800B-04584FF45D4C.jpeg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Mieni się na srebrno,złoto w promieniach słonecznych widać również przebłyski kolorów fioletu, niebieskiego i innych, ta „gra kolorów” przypomina efekt jaki daje rozlanie benzyny do kałuży, różne kolorki zależy z której strony patrzeć

• 0
Napisano

Siemanko. No nie żelazo lub jego stop to to nie jest, znaleziony w górach w Szwecji raczej wilki go nie przetopił, jest to naturalna”rzecz” nie żaden stop i rdzy na nim nie uświadczysz, poza tym na deusie jak wrocilem w chatę nim machalem ID 92 równe i stałe;) zdecydowany kolorek. 
szedl bym w kierunku „metali ziem rzadkich” np prazeodym czy coś a w Szwecji występują podobno , rok temu znaleziono złoża tego jakieś. Ale chyba bez geologa się nie obejdzie waga tego kawałka to 150g kamień tych rozmiarów lub nawet żelazo był by conajmniej polowe lżejszy . Ciężki dość jak na swoją wielkość

• 0
Napisano

Specjalnie deusa nie brałem do Szwecji żeby nie łazić i w więzieniu nie skończyć a i tak coś znalazłem za „wzrok” zboczenie zawodowe, jak coś błyszczy w ziemi to na pewno nie ominie;D