Jump to content
  • 0

pochłaniacz od maski pgaz

Szefo

Question

czyj to pochłaniacz, raczej nie niemiecki bo oni mieli okrągłe, jest aluminiowy, podejrzewam radziecki albo nasz powojenny,trochę szukałem ale jeszcze nie znalazłem:) wymiary jak na rysunku
i u dołu jest napis
OPwz3
nie jestem pewien O i cyfry czy 3 czy 8 lub 9
pozdr
Szefo

9 answers to this question

Recommended Posts

Może to być polski, przedwojenny od pochłaniacza hopkalitowego"- to taki specjalny pochłaniacz który 'dawał sobię 'radę z tlenkiem węgla. Wojskowe pochłaniacze takiej opcji" nie miały....

Mnie się pochłaniacz kojarzy z modelem powojennym - czy we wlocie powietrza znajduje się może również gwint? - widziałem powojenne podobnego kształtu które można było ze sobą skręcać tworząc coraz dłuższy filtr - jeśli ten również ma taką możliwość to raczej jest powojenny.
Ale jeszcze postaram się sprawdzić wymiary przy okazji.

To link do strony o maskach p.gaz. http://gasmasklexikon.com/

czyj to pochłaniacz, raczej nie niemiecki bo oni mieli okrągłe, jest aluminiowy, podejrzewam radziecki albo nasz powojenny,trochę szukałem ale jeszcze nie znalazłem:) wymiary jak na rysunku
i u dołu jest napis
OPwz3
nie jestem pewien O i cyfry czy 3 czy 8 lub 9
pozdr
Szefo

brakuje dna więc nie jestem w stanie stwierdzić czy był gwint, mam tylko samą puszkę pochłaniacza z siteczką w środku
co do bić to na końcu rzeczywiście chyba są 2 cyfry ale nie mam 100% pewności, a z przodu to może nie być O tylko S czy Z albo nic, mam wątpliwości, a nie mam chwilowo czasu żeby porządnie poczyścić
pozdr
Szefo

i zapomniałem dopisać że pochłaniacz jest podobny do tego od maski polskiej Wz 32 i opis na puszce też pasuje ale nie potrafię stwierdzić czy na pewno jest przedwojenny bo nie jestem w 100% pewien cyferek i nie wiem czy tymi samymi oznaczeniami znakowali pochłaniacze powojenne, to może być wtedy inna końcówka roku prod
pozdr
Szefo

Ten wz", to wygląda na polski i przedwojenny. Tylko, że powinny być potem dwie cyfry - końcówka roku. Ciekawe, a może to nie jest od maski? Czy nie ma pozostałości stępli?
Pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information