Skocz do zawartości
  • 0

pochłaniacz od maski pgaz

Szefo

Pytanie

Napisano

czyj to pochłaniacz, raczej nie niemiecki bo oni mieli okrągłe, jest aluminiowy, podejrzewam radziecki albo nasz powojenny,trochę szukałem ale jeszcze nie znalazłem:) wymiary jak na rysunku
i u dołu jest napis
OPwz3
nie jestem pewien O i cyfry czy 3 czy 8 lub 9
pozdr
Szefo

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może to być polski, przedwojenny od pochłaniacza hopkalitowego"- to taki specjalny pochłaniacz który 'dawał sobię 'radę z tlenkiem węgla. Wojskowe pochłaniacze takiej opcji" nie miały....
Napisano
Podłączę się do wątku-a czy może ktoś zna jakieś fajne stronki z maskami p-gaz?
Napisano
Mnie się pochłaniacz kojarzy z modelem powojennym - czy we wlocie powietrza znajduje się może również gwint? - widziałem powojenne podobnego kształtu które można było ze sobą skręcać tworząc coraz dłuższy filtr - jeśli ten również ma taką możliwość to raczej jest powojenny.
Ale jeszcze postaram się sprawdzić wymiary przy okazji.

To link do strony o maskach p.gaz. http://gasmasklexikon.com/
Napisano

czyj to pochłaniacz, raczej nie niemiecki bo oni mieli okrągłe, jest aluminiowy, podejrzewam radziecki albo nasz powojenny,trochę szukałem ale jeszcze nie znalazłem:) wymiary jak na rysunku
i u dołu jest napis
OPwz3
nie jestem pewien O i cyfry czy 3 czy 8 lub 9
pozdr
Szefo

Napisano
brakuje dna więc nie jestem w stanie stwierdzić czy był gwint, mam tylko samą puszkę pochłaniacza z siteczką w środku
co do bić to na końcu rzeczywiście chyba są 2 cyfry ale nie mam 100% pewności, a z przodu to może nie być O tylko S czy Z albo nic, mam wątpliwości, a nie mam chwilowo czasu żeby porządnie poczyścić
pozdr
Szefo
Napisano
i zapomniałem dopisać że pochłaniacz jest podobny do tego od maski polskiej Wz 32 i opis na puszce też pasuje ale nie potrafię stwierdzić czy na pewno jest przedwojenny bo nie jestem w 100% pewien cyferek i nie wiem czy tymi samymi oznaczeniami znakowali pochłaniacze powojenne, to może być wtedy inna końcówka roku prod
pozdr
Szefo
Napisano
Ten wz", to wygląda na polski i przedwojenny. Tylko, że powinny być potem dwie cyfry - końcówka roku. Ciekawe, a może to nie jest od maski? Czy nie ma pozostałości stępli?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie