Pro100 Napisano 10 Marzec Napisano 10 Marzec Mam pytanie, Nabyłem trochę piwnicznych książek ale część jest pozalewana i sokami i jakimiś innymi płynami. Czy da się je jakoś domowym sposobem przywrócić do stanu normalnego czyli na półkę? Cytuj
Landszaft Napisano 10 Marzec Napisano 10 Marzec Jak niskiej wartości to raczej nie . Papier który zmoknie puchnie i książka zalana wodą nawet po wysuszeniu jest pofalowana . trzeba by każda kartkę osobno namoczyć i suszyć pod prasą a potem zeszyć książkę i oprawić od nowa . Po zalaniu kompotami lub sokami to jeszcze dochodzą cukry które należy wypłukać i cała sprawa tak jak napisałem powyżej. Jak książka warta kilka tysięcy to warto się bawić , a jak kilka czy kilkanaście złotych to używać jak wyglądają lub do kosza naśmieci Cytuj
Pro100 Napisano 16 Marzec Autor Napisano 16 Marzec Rzecz w tym że calość to seria tygrysa, prawie 400 sztuk. A z 10-15% ma te zacieki. Szkoda mi tak odpuścić, wolałbym jednak czegoś spróbować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi