Corvus Napisano 24 Luty Share Napisano 24 Luty Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji. Przedmiot odnaleziony podczas prac polowych, stad uszkodzenie na skrzydle po lewej stronie (uderzenie lemieszem pługa). Awers srebrzony, na rewersie gwintowany otwór na mocowanie przy pomocy śruby/słupka. Odlew wymiary 6,5 x 4 cm. Skrzydła wydają się niesymetryczne. Te po prawej stronie dłuższe, bardziej rozwinięte. Brak jakichkolwiek napisów, oznaczeń czy sygnatur. Odnaleziony na terenie dawnego zaboru pruskiego, w czasach II RP woj. Pomorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 24 Luty Share Napisano 24 Luty (edytowane) Zapewne niekompletne godło Reichsnahrstand. Edytowane 24 Luty przez abcd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corvus Napisano 24 Luty Autor Share Napisano 24 Luty (edytowane) 26 minutes ago, abcd napisał: Zapewne niekompletny Reichsnahrstand. Dziękuję bardzo za pomoc i informację. Teraz już wiem z czym to łączyć. Pozostało jeszcze tylko pytanie czy to rodzaj jakiejś odznaki czy może element sztandaru? Edytowane 24 Luty przez Corvus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 24 Luty Share Napisano 24 Luty Sztandar odpada pewno jakiś organizacyjny gadżet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corvus Napisano 25 Luty Autor Share Napisano 25 Luty 11 hours ago, abcd napisał: Sztandar odpada pewno jakiś organizacyjny gadżet . Z pomocą otrzymanych informacji pogrzebałem nieco w necie i odnalazłem taką odznakę. Ta co prawda jest tłoczona, a nie odlewana i mocowana jest za pomocą agrafki, a nie na gwint jak moja, ale jest analogia. Z opowiadań babci wiem, że w zabudowaniach sąsiadujących z polem w czasach okupacji gospodarstwo powadził zagorzały politycznie Niemiec, więc i kontekst historyczny pasuje. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w rozpoznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi