Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

20240224-172324.jpg

20240224-172351.jpg

Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji. Przedmiot odnaleziony podczas prac polowych, stad uszkodzenie na skrzydle po lewej stronie (uderzenie lemieszem pługa). Awers srebrzony, na rewersie gwintowany otwór na mocowanie przy pomocy śruby/słupka. Odlew wymiary 6,5 x 4 cm. Skrzydła wydają się niesymetryczne. Te po prawej stronie dłuższe, bardziej rozwinięte. Brak jakichkolwiek napisów, oznaczeń czy sygnatur. Odnaleziony na terenie dawnego zaboru pruskiego, w czasach II RP woj. Pomorskie.

Napisano (edytowane)
26 minutes ago, abcd napisał:

Zapewne niekompletny Reichsnahrstand.

67A70362-F3F1-438C-8ABC-A80992C44BCE.webp

7513E180-8D10-44AE-BCDC-0D1AE9AC62F4.jpeg

Dziękuję bardzo za pomoc i informację. Teraz już wiem z czym to łączyć. Pozostało jeszcze tylko pytanie czy to rodzaj jakiejś odznaki czy może element sztandaru?

Edytowane przez Corvus
Napisano
11 hours ago, abcd napisał:

Sztandar odpada pewno jakiś organizacyjny gadżet .

75ADAE64-4941-4C39-8102-2F6B75E303CD.png

14265086.jpg

Z pomocą otrzymanych informacji pogrzebałem nieco w necie i odnalazłem taką odznakę. Ta co prawda jest tłoczona, a nie odlewana i mocowana jest za pomocą agrafki, a nie na gwint jak moja, ale jest analogia. Z opowiadań babci wiem, że w zabudowaniach sąsiadujących z polem w czasach okupacji gospodarstwo powadził zagorzały politycznie Niemiec, więc i kontekst historyczny pasuje. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w rozpoznaniu.