Julekcezar Napisano 10 Wrzesień 2023 Share Napisano 10 Wrzesień 2023 Nie nie mam na myśli tych po strzale, kto się nabrał to z góry przepraszam ;) Chodzi konkretnie o to, że na radzieckich pociskach artyleryjskich z WW2 nagminnie na miedzianym pierścieniu występuje taka poprzeczna rysa która na pierwszy rzut oka wygląda jak pęknięcie. Na niemieckich nie zaobserwowałem nawet takich które ewidentnie porządnie oberwały eksplozją. A na ruskim nawet w stanie prawie magazynowym raz widziałem to zjawisko po giełdzie. Słyszałem, że tak były te pierścienie kijowo osadzane że może takie coś być widoczne i jest to normalne jak nie oszlifowali dobrze. Jednak z drugiej strony, bywa i tak, że ta rysa nie jest prosta tylko wygląda jakby pierścień na prawdę pękł. Ciekawi mnie czy to kwestia osadzania czy ruskim jakimś cudem udało się plastyczną bardzo miedź do postaci która pęka od patrzenia. Biorąc pod uwagę że kiedyś w łodzi mogłem podziwiać egzemplarz ruskiego ogórka niesymetrycznego o jakieś 0,7 cm nie zdziwię się. Jakby ktoś miał informację/fajne źródło po polsku o samym procesie osadzania pierścienia na skorupie to też bym chętnie zgłębił temat. Zanim zacznę wytężać mój prezydencki angielski aby to znaleźć wolę spytać, może sobie tego oszczędzę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 10 Wrzesień 2023 Share Napisano 10 Wrzesień 2023 (edytowane) oglądałem raz dokument na yt o produkcji amunicji podczas I wojny światowej i tam było ładnie pokazane jak się osadza pierścienie. Jak znajdę to podrzucę Przy większych pociskach to po prostu był kawał paska miedzianego który maszyna zawijała w rowku pierścienia. Edytowane 10 Wrzesień 2023 przez predi888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 10 Wrzesień 2023 Share Napisano 10 Wrzesień 2023 od około 14 sekundy masz to zawijanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 10 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2023 Czyli wychodzi na to, że to po prostu może być kwestia zawijania, przynajmniej tam gdzie rysa jest równa. Zastanawia mnie natomiast jak to wygląda gdy rysa równa nie jest, do złudzenia przypomina pęknięcie. Myślisz miedź jest w stanie pęknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 11 Wrzesień 2023 Share Napisano 11 Wrzesień 2023 (edytowane) Możliwe ale co musiało się stać że pękła? Zresztą ile pocisk może się "rozszerzyć" na skutek temperatury, prędzej te "szpary" w pierścieniach zrzuciłbym na kiepskie wykonanie pociksu/pierścienia. Ale to wszystko gdybanie Edytowane 11 Wrzesień 2023 przez predi888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi