jacenty2004 Napisano 16 Kwiecień 2004 Autor Napisano 16 Kwiecień 2004 A kto z Koleżanek i Kolegów zajmuje się 1 wojną,może byście się pochwalili jakimiś fajnymi znaleziskami? J.
Romel79 Napisano 16 Kwiecień 2004 Napisano 16 Kwiecień 2004 moje zainteresowania są w przedziale od starożytności do 1945 więc I wś też się mieści , ale narazie szczegulnie ciekawych znalezisk nieposiadam z tej wojny , ale muszę powiedzieć że wole bardziej z I niż z II wśpzdr
Gość Napisano 17 Kwiecień 2004 Napisano 17 Kwiecień 2004 Czasami przeglądam to forum i widzę,że kolega ROMEL jest tu bardzo aktywny i ma szerokie zainteresowania . Zastanawiam się jednak czy widział kiedyś słownik ortograficzny czy tylko łopata to oręż , który dzierży w dłoni.
Romel79 Napisano 17 Kwiecień 2004 Napisano 17 Kwiecień 2004 Przepraszam wszystkich za ortografie , ale nie jestem w stanie piasć bezbłędnie , pomimo tego że kończe już studia - dysortografia to się nazywa . czasem jak szybko piszę to również źle składam zdania lub gube literki . A co do zainteresowań to żeczywiście mam bardzo szerokie . Pzdr
jacenty2004 Napisano 17 Kwiecień 2004 Autor Napisano 17 Kwiecień 2004 Dzięki Frozzer stronka fajna ale ciągle klamry guziki,klamry guziki ewentualnie manierka.Z tego co widzę to cała 1 wojna odbywała sie na paski od spodni,a gdzie podstawy od max.08 i Chauchat 15 ? Romel 79- prawdę mówiąc błędy ortograficzne niektórych kolegów doprowadzają mnie czasami do pasji,ale nawet gdybyś pisał-rurza zamiast róża to zawsze Ci to wybaczę /do czasu-a potem opiernicz/ adamk -fajnie ,że trafił nam się na forum polonista -szkoda,że nie historyk. J.
miggi1 Napisano 18 Kwiecień 2004 Napisano 18 Kwiecień 2004 Witam Ja zajmuję sie I WŚ, ale drugą tez nie pogardzę moim najfajniejszym fantem jest zamek z działa beziglicowego typ M75. mam też fajna kolekcje bagnecików i innych rzeczy związanych z I WŚ. pozdrawiam miggi1
marcinkappa Napisano 19 Kwiecień 2004 Napisano 19 Kwiecień 2004 Ja trafiłem płaszcz niemiecki w bardzo dobrym stanie, jak na prawie 100 lat to stan wręcz niesłychany, mocne szwy, wszystkie guziki itd. jedynie na kołnierzu z tyłu kilka dziurek po molach, do tego mam chlebak z pieczątką z 1918, menażkę w super stanie ( FULDA 18 )i klamrę mosiężną od pasa. W kieszeni płaszcza były jeszcze zapałki i papierosy z epoki, przyznaję, że to jedno z najlepszych moich trafień, są jeszcze do wyciągnięcia 2 czapki do kompletu, w tym jedna w stanie magazynowym.Pozdr.Marcin.
jacenty2004 Napisano 19 Kwiecień 2004 Autor Napisano 19 Kwiecień 2004 Faktycznie coś takiego to niezłe znalezisko. J.
jacenty2004 Napisano 19 Kwiecień 2004 Autor Napisano 19 Kwiecień 2004 To mój 1 wojenny zbiorek pierdułek /gdzieś już się tym chwaliłem na forum/swoją drogą więcej z tego kupiłem niż sam znalazłem chociaż wolałbym,żeby było odwrotnie J.
geddon Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Można by ją określić mosiężno-skórzaną :):) bo II to jakby wiecej aluminiowo-parciana :), an początek kilka fantów" niemieckich
Gość Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 Geddon, co to za bagnet, ten długi na wierzchu?pozdrawiam
geddon Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 To wz 1915 inne oznaczenie S14 typ II wg. Królikiewicza(Lucion Gottscho)a ten po prawej do kb. Werderapozdrawiam
Frozzer Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 mam takie gottscho, wykop z pochwy, i chyba byl na nim temblak, niestety spalony :(i powiedzcie mi, czy te bagnety byly oksydowane? bo na moim jest ok 60% oksydy, a bynajmniej czegos co oksyde przypomina
geddon Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 Wz 15 nie były raczej oksydowane nie spotkałem żadnej informacji na ten temat, a jeżeli wykopek w pochwie i trochę podpieczony" to mógł pokryć się warstwą tlenków przypominającą oksydę, mam wz 1907chiński" pokryty taką samą oksydą", przy okazji podrzucę foto.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.