Skocz do zawartości

1 wojna

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
moje zainteresowania są w przedziale od starożytności do 1945 więc I wś też się mieści , ale narazie szczegulnie ciekawych znalezisk nieposiadam z tej wojny , ale muszę powiedzieć że wole bardziej z I niż z II wś
pzdr
Napisano
Czasami przeglądam to forum i widzę,że kolega ROMEL jest tu bardzo aktywny i ma szerokie zainteresowania .
Zastanawiam się jednak czy widział kiedyś słownik ortograficzny czy tylko łopata to oręż , który dzierży w dłoni.
Napisano
Przepraszam wszystkich za ortografie , ale nie jestem w stanie piasć bezbłędnie , pomimo tego że kończe już studia - dysortografia to się nazywa . czasem jak szybko piszę to również źle składam zdania lub gube literki . A co do zainteresowań to żeczywiście mam bardzo szerokie .
Pzdr
Napisano
Dzięki Frozzer stronka fajna ale ciągle klamry guziki,klamry guziki ewentualnie manierka.Z tego co widzę to cała 1 wojna odbywała sie na paski od spodni,a gdzie podstawy od max.08 i Chauchat 15 ? Romel 79- prawdę mówiąc błędy ortograficzne niektórych kolegów doprowadzają mnie czasami do pasji,ale nawet gdybyś pisał-rurza zamiast róża to zawsze Ci to wybaczę /do czasu-a potem opiernicz/ adamk -fajnie ,że trafił nam się na forum polonista -szkoda,że nie historyk. J.
Napisano

Witam

Ja zajmuję sie I WŚ, ale drugą tez nie pogardzę moim najfajniejszym fantem jest zamek z działa beziglicowego typ M75. mam też fajna kolekcje bagnecików i innych rzeczy związanych z I WŚ.

pozdrawiam miggi1

Napisano

Ja trafiłem płaszcz niemiecki w bardzo dobrym stanie, jak na prawie 100 lat to stan wręcz niesłychany, mocne szwy, wszystkie guziki itd. jedynie na kołnierzu z tyłu kilka dziurek po molach, do tego mam chlebak z pieczątką z 1918, menażkę w super stanie ( FULDA 18 )i klamrę mosiężną od pasa. W kieszeni płaszcza były jeszcze zapałki i papierosy z epoki, przyznaję, że to jedno z najlepszych moich trafień, są jeszcze do wyciągnięcia 2 czapki do kompletu, w tym jedna w stanie magazynowym.Pozdr.Marcin.

Napisano

To mój 1 wojenny zbiorek pierdułek /gdzieś już się tym chwaliłem na forum/swoją drogą więcej z tego kupiłem niż sam znalazłem chociaż wolałbym,żeby było odwrotnie J.

Napisano
Można by ją określić mosiężno-skórzaną :):) bo II to jakby wiecej aluminiowo-parciana :), an początek kilka fantów" niemieckich
Napisano
Geddon, co to za bagnet, ten długi na wierzchu?
pozdrawiam
Napisano
mam takie gottscho, wykop z pochwy, i chyba byl na nim temblak, niestety spalony :(

i powiedzcie mi, czy te bagnety byly oksydowane? bo na moim jest ok 60% oksydy, a bynajmniej czegos co oksyde przypomina
Napisano
Wz 15 nie były raczej oksydowane nie spotkałem żadnej informacji na ten temat, a jeżeli wykopek w pochwie i trochę podpieczony" to mógł pokryć się warstwą tlenków przypominającą oksydę, mam wz 1907chiński" pokryty taką samą oksydą", przy okazji podrzucę foto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie