Skocz do zawartości
  • 0

Punce na srebrze

Pytanie

Napisano

Może ktoś będzie wiedział czyj to wyrób ?

Punce na srebrnym świeczniku. Najprawdopodobniej Warszawa ale nie mogę znaleźć nic po inicjałach S i W.

Dzieki za każde info

AB04D080-6044-4113-A603-FA7DAC332AC7.jpeg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Srebro 800, z lat 1920-31, co do złotnika, imiennik spotykany, niestety większość archiwaliów uległa zniszczeniu podczas wojny i z przypisaniem go do konkretnego wytwórcy jest problem.

• 0
Napisano

Dziękuje za odpowiedź. Też próbowałem coś dopasować warszawskiego z tego okresu ale niestety nic.  Kiedyś się zawziąłem i przeszukałem kilka roczników skanów kuriera warszawskiego z lat 1920-30 żeby znaleźć firmę i udało mi się. Ale z tymi inicjałami nic nie mogę znaleźć i dopasować. Być może mały sklep złotniczy czy jubilerski z terenu byłej żydowskiej dzielnicy w Warszawie i tak jak mówisz ze względu na całkowite zniszczenie archiwów będzie niemożliwe ustalenie pełnej nazwy i lokalizacji. Istnieją fajne opracowania dla dużych miast np Krakowa z pełną listą ale Warszawa to inna bajka.

Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas. 

• 0
Napisano

Znalazłem tą pozycje. Ale według wpisu czy listy członków cechu złotników należących do cechu było w Warszawie w latach 1920-1930 aż 135. Niestety w tabeli jest tylko suchy numer. Reszta szczegółowych wpisów spłonęła w powstaniu.
mniej lub więcej znanych sygnatur jest może około 50-60. Sporo jednak brakuje. Szczególnie warsztatów mistrzów żydowskiego pochodzenia. 
Tak jak Pan słusznie zauważył będzie problem z przypisaniem pojawiających się czasami pozycji.

• 0
Napisano

Po długich poszukiwaniach pojawił się nowy trop.

Kolega ma zdjęcie świecznika - trochę wcześniejszy stylistycznie, który ma nabitą tą Punce S. I W. Obok puncy imiennej żydowskiego złotnika SZULWASA. Nie mam niestety pozostałej części punc z tego świecznika żeby dopasować okres. 
Ale Szulwas był aktywny sporo wcześniej niż 1920-31 z puncy z mojego przedmiotu z tym SiW. Także zagadka pozostaje. Ten S.iW. Wydaje się jednak sporo późniejszy i być może dobijany był też ponownie na starszych przedmiotach.

ECE5F747-4A9F-464D-8487-CD3A66952DD4.jpeg

86CE8E06-E905-4799-86F2-A83E8C221B69.jpeg

• 0
Napisano

Myślę że Szulwas to oznaczenie składu kupieckiego i nie łączyłbym go z samym wykonawcą, choć współpracy nie można wykluczyć. Z jakiej książki pochodzi ten opis?