ra_v Napisano 27 Kwiecień 2023 Share Napisano 27 Kwiecień 2023 Może ktoś będzie wiedział czyj to wyrób ? Punce na srebrnym świeczniku. Najprawdopodobniej Warszawa ale nie mogę znaleźć nic po inicjałach S i W. Dzieki za każde info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Kwiecień 2023 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2023 Może niezawodny Kolega adamus73 zajrzy i pomoże. Ja się poddałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 adamus73 Napisano 29 Kwiecień 2023 Share Napisano 29 Kwiecień 2023 Srebro 800, z lat 1920-31, co do złotnika, imiennik spotykany, niestety większość archiwaliów uległa zniszczeniu podczas wojny i z przypisaniem go do konkretnego wytwórcy jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Kwiecień 2023 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2023 Dziękuje za odpowiedź. Też próbowałem coś dopasować warszawskiego z tego okresu ale niestety nic. Kiedyś się zawziąłem i przeszukałem kilka roczników skanów kuriera warszawskiego z lat 1920-30 żeby znaleźć firmę i udało mi się. Ale z tymi inicjałami nic nie mogę znaleźć i dopasować. Być może mały sklep złotniczy czy jubilerski z terenu byłej żydowskiej dzielnicy w Warszawie i tak jak mówisz ze względu na całkowite zniszczenie archiwów będzie niemożliwe ustalenie pełnej nazwy i lokalizacji. Istnieją fajne opracowania dla dużych miast np Krakowa z pełną listą ale Warszawa to inna bajka. Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 adamus73 Napisano 29 Kwiecień 2023 Share Napisano 29 Kwiecień 2023 Jest fajne opracowanie Agaty Lipczyk, JUBILERSTWO W MIĘDZYWOJENNEJ WARSZAWIE rzemiosło ludzie biżuteria. Jedyne na rynku, opisujące rzemiosło z tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Kwiecień 2023 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2023 Znalazłem tą pozycje. Ale według wpisu czy listy członków cechu złotników należących do cechu było w Warszawie w latach 1920-1930 aż 135. Niestety w tabeli jest tylko suchy numer. Reszta szczegółowych wpisów spłonęła w powstaniu. mniej lub więcej znanych sygnatur jest może około 50-60. Sporo jednak brakuje. Szczególnie warsztatów mistrzów żydowskiego pochodzenia. Tak jak Pan słusznie zauważył będzie problem z przypisaniem pojawiających się czasami pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 6 Maj 2023 Autor Share Napisano 6 Maj 2023 Po długich poszukiwaniach pojawił się nowy trop. Kolega ma zdjęcie świecznika - trochę wcześniejszy stylistycznie, który ma nabitą tą Punce S. I W. Obok puncy imiennej żydowskiego złotnika SZULWASA. Nie mam niestety pozostałej części punc z tego świecznika żeby dopasować okres. Ale Szulwas był aktywny sporo wcześniej niż 1920-31 z puncy z mojego przedmiotu z tym SiW. Także zagadka pozostaje. Ten S.iW. Wydaje się jednak sporo późniejszy i być może dobijany był też ponownie na starszych przedmiotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 adamus73 Napisano 6 Maj 2023 Share Napisano 6 Maj 2023 Myślę że Szulwas to oznaczenie składu kupieckiego i nie łączyłbym go z samym wykonawcą, choć współpracy nie można wykluczyć. Z jakiej książki pochodzi ten opis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
ra_v
Może ktoś będzie wiedział czyj to wyrób ?
Punce na srebrnym świeczniku. Najprawdopodobniej Warszawa ale nie mogę znaleźć nic po inicjałach S i W.
Dzieki za każde info
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi