seba_legenda Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 Znalazłem dziś takie dziwactwo. Mocno zniszczona, ale najbardziej moją uwagę przykuł spód. Nie widziałem nigdy takiego. Co to za rodzaj itp? Znaleziona metr od 10gr z 1930, ale pewnie to przypadek. Łuska postawiona na plastelinie, bo się przewracała jak coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 seba_legenda Napisano 15 Kwiecień 2023 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2023 Zapomniałem podać wymiary: długość: 56mm Dłuższy bok od spodu: 12mm Krótszy bok od spodu: 7mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kolczyk96 Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 Witam! Dla mnie to mauser z tym , że coś na nią najechało. Jako dzieci kładliśmy łuski na szynę , jeżeli jechała jako pierwsza lokomotywa to zostawała tylko blaszka. Ale jak pchali puste wagony to wyglądały podobnie. Pozdrawiam! Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 seba_legenda Napisano 15 Kwiecień 2023 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2023 a to jakaś inna odmiana mausera? nie wiem dlaczego to ma spłonkę tak głęboko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kolczyk96 Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 Ja tam spłonki nie widzę . Uważam , że to co widać w otworze po spłonce to jest kowadełko. W łuskach centralnego zapłonu jest stosowane dla łatwiejszej inicjacji zapłonu i również po to żeby iglica nie przebijała spłonki. Poczytaj kloego troche o budowie naboi. Ciekawa lektura! Pozdrawiam! Marek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
seba_legenda
Znalazłem dziś takie dziwactwo.
Mocno zniszczona, ale najbardziej moją uwagę przykuł spód. Nie widziałem nigdy takiego. Co to za rodzaj itp?
Znaleziona metr od 10gr z 1930, ale pewnie to przypadek.
Łuska postawiona na plastelinie, bo się przewracała jak coś.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi