Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja sztućców.

Editka

Pytanie

Napisano

Witam, dostałam od córci sztućce, które zakupiła we Francji na giełdzie staroci. Poczuła, że musi je kupić, chociaż urodą nie grzeszą i wartością pewnie też nie.

Nie wyglądają na srebro, za to wyglądają bardzo, bardzo źle oraz staro .

Mają sygnaturę centaura i 20. Nawet nie wiem co to za metal...

Chciałabym coś o nich się dowiedzieć i prosiłabym o pomoc. Szukałam w sieci, ale nic nie mogę znaleźć.

zaraz zrobię zdjęcie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znaczy OE to jest Ercuis, ale wiadomo....to nie to i jakiś Bunsen,  o którym nic nie wiadomo. 

Chyba te sztućce nie są jednak Francuskie. 

Napisano

Np. posiadam 2 malutkie zestawy Christofle versal, które jak wyczytałam zostały wycofane z produkcji....dlaczego? W necie są 2 wzory o tej samej nazwie, ale ten drugi występuje częściej.

Co do moich zestawów to w jednym jest ciekawostka???? 2 (na 6)widelce zupełnie inne, tzn ten wzór ale inny ma  kształt.  Ktoś może  wie, czy to standard czy może ktoś podmienił.

Wieczorkiem zdjęcie

Napisano
On 6.04.2023 o 13:29, Editka napisał:

Witam, mam następne sztućce od córci. 

Czy ktoś pomoże w rozpoznaniu?

002.jpg

001.jpg

012.jpg

004.jpg

007.jpg

009.jpg

006.jpg A te z jakiej firmy wyszły?

Napisano

Też jakoś mi to nie pasowało, bo przeleciałam cały internet i nic w tym typie Herfa nie miała.

A co to może być za metal?

Napisano

A jakby to było za łatwe, to mam mega trudną zagadkę. Szukałam w sieci i chyba firma nie istnieje.

Znalazłam niemiecką firmę o podobnej nazwie, bez 1 litery, która produkuje tylko ceramikę, chyba że brakuje o produkcji  sztućców informacji.

Mamy plater niemiecki, ale może ktoś pomoże z firmą?

001.jpg

002.jpg

003.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie