kapuchy3 Napisano 13 Luty 2023 Share Napisano 13 Luty 2023 Witam wszystkich. Czy spotkaliście się może z guzikami tupu kontuszowego (tzn. forma guzów) z numerami, takimi jak na guzikach np carskich czy z okresu końca I RP? Jakie formacje mogły ich używać? Jazda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Luty 2023 Share Napisano 13 Luty 2023 Daj zdjęcie jak to ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy3 Napisano 14 Luty 2023 Autor Share Napisano 14 Luty 2023 Nie mam niestety pod ręką, by zrobić zdjęcie, jednak poglądowo guzik typu jak na pierwszym zdjęciu (choć materiał mosiądz/miedź), a trójka (duża, gdzieś na 2/3 wysokości guzika) typu i wzornictwa jak na drugim zdjęciu. Wypukła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Luty 2023 Share Napisano 14 Luty 2023 Rosyjska kawaleria miała takie, choć nie wiem w którym miejscu. Zapewne na tych swoich kożuszkach/kurteczkach huzarów. Miałem gdzieś taki z ósemką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy3 Napisano 14 Luty 2023 Autor Share Napisano 14 Luty 2023 Dzięki, tak przypuszczałem, choć brałem pod uwagę jeszcze I RP, ale wzornictwo cyfry jednak nie do końca takie. A Austria i Prusy miały inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi