Skocz do zawartości
  • 1

Szyjka starej butelki.

Pytanie

Napisano

Cześć,

Ostatnio znalazłem na plaży po sztormie szyjkę od starej butelki. Jej budowa jest dość nietypowa, widać, że była zamykana na korek . W strukturze można dostrzec uwięzione bąbelki powietrza, co wskazuje na na ręczną produkcję. Kształtem przypomina butelki na wino z XVII wieku. Proszę o pomoc w bardziej szczegółowej identyfikacji.

Z góry dziękuję.

0002.thumb.jpg.3ff6d47b58bf8faf26ffc1fd7fbcd313.jpg

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Znalazłeś Pan to w Morzu Śródziemnym? W Morzu Bałtyckim? Może w Morzu Czarnym? Można do znaleziska  przystawić jakąś linijkę, żeby mieć jakieś wyobrażenie o przedmiocie. Mam butelki z XX wieku i też mają bąbelki. Szyja jest dość specyficzna więc w wolnej chwili poszukam info co to za butelka. Aż pójdę i oczyszczę moją skromną kolekcję butelek ale takiej nie mam. 

• 0
Napisano
Przedmiot został znaleziony nad Zatoką Gdańską, w rejonie Górek Wschodnich.

Sposób łączenia ustnika z kołnierzem szyjki sugeruje, że mamy do czynienia z fragmentem butelki starszym niż XIX wiek. Dodatkowo, uwięzione w masie szkła powietrze, wskazuje na ręczne dmuchanie butelki. Widać, że struktura w czasie ciągnięcia szkła została skręcona.

0002b.jpg

0002c.jpg

• 0
Napisano (edytowane)

Ta jest podobna, a jest to butelka na wino z ok. 1730r.

Tylko trochę inna szyjka, ale stawiam na coś podobnego.

butelka-do-wina-ok.-1730-xviii-w..jpg

Edytowane przez Stug III