Velahrn Napisano 2 Grudzień 2022 Napisano 2 Grudzień 2022 Cześć Na pchlim targu kupiłem miedziany garnuszek. Z tego, co rozumiem, został ocynkowany wewnątrz, ale w jednym miejscu jest rysa i przebija spod spodu miedź. Czy taki garnek nadaje się do użytkowania? Czy trzeba tę rysę jakoś zacynkować- w ogóle da się to zrobić samodzielnie? bo przecież do profesjonalnych firm metalurgicznych to z tym nie pójdę ;)...
Landszaft Napisano 2 Grudzień 2022 Napisano 2 Grudzień 2022 Możesz używać choć obecnie w kuchniach wyszły z użycia ganki aluminiowe ocynkowane czy ocynowane lub miedziane z uwagi że metale kolorowe nie są zbyt zdrowe dla naszego organizmu, przy czym obecnie tyle wpieprzamy chemii w produktach spożywczych że gotowanie w garnku aluminiowym czy miedzianym ocynowanym na pewno nie spowoduje nam strasznego uszczerbku na zdrowiu . Ja nadal używam garnki aluminiowe do gotowania mleka bo nie ma nic lepszego. Dlatego jak należysz do normalnych ludzi to i garnuszek możesz normalnie użytkować. Kiedyś normą były miedziane cygańskie patelnie i ludziska dożywali sędziwego wieku, obecnie modna jest tylko nierdzewka " do czasu nowych kuriozalnych odkryć medycznych"
Cyrograf15 Napisano 2 Grudzień 2022 Napisano 2 Grudzień 2022 Miedziane garnki zwykle były cynowane, a stop cyny zawierał ołów. Zbyt często bym z tego nie korzystał, raz na czas można. Rzymscy możni mieli problemy z ołowicą, ale tam wszystkie strawy cały czas bez przerwy były robione wyłącznie w takich garnkach. Rzymianom ponoć najbardziej szkodziło grzane wino w takich garnkach. Wojtek
Velahrn Napisano 4 Grudzień 2022 Autor Napisano 4 Grudzień 2022 Dzięki za rady! Czy w ogóle istnieje jeszcze dzisiaj zawód druciarza, czyli kogoś, kto naprawia i m.in cynkuje garnki?
Cyrograf15 Napisano 4 Grudzień 2022 Napisano 4 Grudzień 2022 Namieszałeś. Druciarze drutowali gliniane garnki, metalowe były łatane przez nitowanie te miedziane były cynowane a nie cynkowane. Cynk zwykle jest porowaty i nie nadaje się do pokrywania garnków. Obecne normy dopuszczają nierdzewkę oraz pokryte emalią, teflonem lub ceramiką. Używane są jeszcze rdzewne naczynia stalowe i żeliwne, na tym właściwie koniec. Miedziane i aluminiowe nie są obecnie zalecane. Nic z tym nie rub, po prostu używaj jak masz taki kaprys. Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.