Velahrn Napisano 2 Grudzień 2022 Napisano 2 Grudzień 2022 Cześć Na pchlim targu kupiłem miedziany garnuszek. Z tego, co rozumiem, został ocynkowany wewnątrz, ale w jednym miejscu jest rysa i przebija spod spodu miedź. Czy taki garnek nadaje się do użytkowania? Czy trzeba tę rysę jakoś zacynkować- w ogóle da się to zrobić samodzielnie? bo przecież do profesjonalnych firm metalurgicznych to z tym nie pójdę ;)... Cytuj
Landszaft Napisano 2 Grudzień 2022 Napisano 2 Grudzień 2022 Możesz używać choć obecnie w kuchniach wyszły z użycia ganki aluminiowe ocynkowane czy ocynowane lub miedziane z uwagi że metale kolorowe nie są zbyt zdrowe dla naszego organizmu, przy czym obecnie tyle wpieprzamy chemii w produktach spożywczych że gotowanie w garnku aluminiowym czy miedzianym ocynowanym na pewno nie spowoduje nam strasznego uszczerbku na zdrowiu . Ja nadal używam garnki aluminiowe do gotowania mleka bo nie ma nic lepszego. Dlatego jak należysz do normalnych ludzi to i garnuszek możesz normalnie użytkować. Kiedyś normą były miedziane cygańskie patelnie i ludziska dożywali sędziwego wieku, obecnie modna jest tylko nierdzewka " do czasu nowych kuriozalnych odkryć medycznych" Cytuj
Cyrograf15 Napisano 2 Grudzień 2022 Napisano 2 Grudzień 2022 Miedziane garnki zwykle były cynowane, a stop cyny zawierał ołów. Zbyt często bym z tego nie korzystał, raz na czas można. Rzymscy możni mieli problemy z ołowicą, ale tam wszystkie strawy cały czas bez przerwy były robione wyłącznie w takich garnkach. Rzymianom ponoć najbardziej szkodziło grzane wino w takich garnkach. Wojtek Cytuj
Velahrn Napisano 4 Grudzień 2022 Autor Napisano 4 Grudzień 2022 Dzięki za rady! Czy w ogóle istnieje jeszcze dzisiaj zawód druciarza, czyli kogoś, kto naprawia i m.in cynkuje garnki? Cytuj
Cyrograf15 Napisano 4 Grudzień 2022 Napisano 4 Grudzień 2022 Namieszałeś. Druciarze drutowali gliniane garnki, metalowe były łatane przez nitowanie te miedziane były cynowane a nie cynkowane. Cynk zwykle jest porowaty i nie nadaje się do pokrywania garnków. Obecne normy dopuszczają nierdzewkę oraz pokryte emalią, teflonem lub ceramiką. Używane są jeszcze rdzewne naczynia stalowe i żeliwne, na tym właściwie koniec. Miedziane i aluminiowe nie są obecnie zalecane. Nic z tym nie rub, po prostu używaj jak masz taki kaprys. Wojtek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.