Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Na pchlim targu kupiłem miedziany garnuszek. Z tego, co rozumiem, został ocynkowany wewnątrz, ale w jednym miejscu jest rysa i przebija spod spodu miedź. Czy taki garnek nadaje się do użytkowania? Czy trzeba tę rysę jakoś zacynkować- w ogóle da się to zrobić samodzielnie? bo przecież do profesjonalnych firm metalurgicznych  to z tym nie pójdę ;)...

20221202_171222.thumb.jpg.0d782c3bc033f264dca2365e01bfad1a.jpg

20221202_171233.thumb.jpg.c051b8797b66e0f8fae38a9edcf2f6ee.jpg

20221202_171240.thumb.jpg.331a3680b50bebed677438bacabe557d.jpg

Napisano

Możesz używać choć obecnie w kuchniach wyszły z użycia ganki aluminiowe ocynkowane czy ocynowane lub miedziane z uwagi że metale kolorowe nie są zbyt zdrowe dla naszego organizmu, przy czym obecnie tyle wpieprzamy chemii w produktach spożywczych że gotowanie w garnku aluminiowym czy miedzianym ocynowanym na pewno nie spowoduje nam strasznego uszczerbku na zdrowiu . Ja nadal używam garnki aluminiowe do gotowania mleka bo nie ma nic lepszego. Dlatego jak należysz do normalnych ludzi to i garnuszek możesz normalnie użytkować. Kiedyś normą były miedziane cygańskie patelnie i ludziska dożywali sędziwego wieku, obecnie modna jest tylko nierdzewka " do czasu nowych kuriozalnych odkryć medycznych"

Napisano

Miedziane garnki zwykle były cynowane, a stop cyny zawierał ołów. Zbyt często bym z tego nie korzystał, raz na czas można. Rzymscy możni mieli problemy z ołowicą, ale tam wszystkie strawy cały czas bez przerwy były robione wyłącznie w takich garnkach. Rzymianom ponoć najbardziej szkodziło grzane wino w takich garnkach.

Wojtek

Napisano

Namieszałeś. Druciarze drutowali gliniane garnki, metalowe były łatane przez nitowanie te miedziane były cynowane a nie cynkowane. Cynk zwykle jest porowaty i nie nadaje się do pokrywania garnków. Obecne normy dopuszczają nierdzewkę oraz pokryte emalią, teflonem lub ceramiką. Używane są jeszcze rdzewne naczynia stalowe i żeliwne, na tym właściwie koniec. Miedziane i aluminiowe nie są obecnie zalecane.  Nic z tym nie rub, po prostu używaj jak masz taki kaprys.

Wojtek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie