Skocz do zawartości

Kasa Powstańców Styczniowych - legenda???

jacekmix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
15 lat temu byłem na obozie etnograficznym na południu polski, niedaleko Wielunia, nad rzeką Wartą. Miedzy innymi spisywaliśmy miejscowe legendy. Pamiętam jedną z nich, opowiadali nam ją mieszkańcy wsi Załęcze Wielkie (najbliższa większa wieś to Dzietrzniki)......
Podobno koło Załęcza Wlk., w lesie gdzie wypływa strumień, powstańcy styczniowi ukryli kasę jednego z oddziałów. Nie pamiętam nazwy tego strumienia, ale jest to znana legenda mieszkańców Załęcza. Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie uwierzy w kosztowności, ale mogą to być np. ciekawe dokumenty. Ja nie mogę zweryfikować tej legendy (mieszkam na północy Polski), ale jakby ktoś z tamtych stron się podjął weryfikacji to byłbym bardzo wdzięczny za info.
Napisano
To pewnie trochę zmyślają, bo wiem, że kasa z tamtych rejonów była ukryta chyba u kowala, który to przed śmiercią przekazał na kościół i potem zrobili za to jego remont. Pewnie co nieco przekręciłem, ale parę lat temu leciało to w TV. Ale może to chodzi o inną kasę?
Pozdro
Napisano
Sadzę że już każda samodzielna jednostka powstańcza posiadała kase; gdzie chociaż by mażna było wypłacać żołd, płacić chłopa za żywnosć itp.
W PS brali czynny udział mieszkańcy Załęcza i okolic. Legendę tą, jak i wiele innych miał spisana mieszkaniec wsi (już wtedy miał ok 80 lat). Ale jak to z legendami bywa.... możesz mieć całkowitą rację :)
ps. przypomniała mi się jeszcze jedna legenda związana z walkami o most w 1939 r...... podobno od tamtego czasu na moście, w nocy można zobaczyć czarnego, wyjącego psa.... ot taka miejscowa baśń. :) :) :)
Napisano
Apropo walk we wsi Załęcze Wielkie w 1939 roku... Odcinek w tym rejonie obsadzała 30 Dywizja Piechoty (dowódca - gen.bryg. Leopold Cehak). Wiadomo, iż w kolanie Warty w rejonie Załęcza Wielkiego umieszczono 9 kompanię z 3 batalionu 82 pułku piechoty (dowódca - kapitan Jan Narel) oraz pluton podporucznika Jana Siemiątkowskiego (Mieczysław Bielski, Grupa Operacyjna Piotrków" 1939, Warszawa 1991, strona 99). Być może to właśnie te oddziały walczyły o most.

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie