jacekmix Napisano 15 Kwiecień 2004 Autor Napisano 15 Kwiecień 2004 15 lat temu byłem na obozie etnograficznym na południu polski, niedaleko Wielunia, nad rzeką Wartą. Miedzy innymi spisywaliśmy miejscowe legendy. Pamiętam jedną z nich, opowiadali nam ją mieszkańcy wsi Załęcze Wielkie (najbliższa większa wieś to Dzietrzniki)......Podobno koło Załęcza Wlk., w lesie gdzie wypływa strumień, powstańcy styczniowi ukryli kasę jednego z oddziałów. Nie pamiętam nazwy tego strumienia, ale jest to znana legenda mieszkańców Załęcza. Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie uwierzy w kosztowności, ale mogą to być np. ciekawe dokumenty. Ja nie mogę zweryfikować tej legendy (mieszkam na północy Polski), ale jakby ktoś z tamtych stron się podjął weryfikacji to byłbym bardzo wdzięczny za info.
jacekmix Napisano 15 Kwiecień 2004 Autor Napisano 15 Kwiecień 2004 I o same Załęcze (dokładnie o most) w 1939 były według miejscowych krwawe walki.
Gość Napisano 16 Kwiecień 2004 Napisano 16 Kwiecień 2004 To pewnie trochę zmyślają, bo wiem, że kasa z tamtych rejonów była ukryta chyba u kowala, który to przed śmiercią przekazał na kościół i potem zrobili za to jego remont. Pewnie co nieco przekręciłem, ale parę lat temu leciało to w TV. Ale może to chodzi o inną kasę?Pozdro
jacekmix Napisano 16 Kwiecień 2004 Autor Napisano 16 Kwiecień 2004 Sadzę że już każda samodzielna jednostka powstańcza posiadała kase; gdzie chociaż by mażna było wypłacać żołd, płacić chłopa za żywnosć itp.W PS brali czynny udział mieszkańcy Załęcza i okolic. Legendę tą, jak i wiele innych miał spisana mieszkaniec wsi (już wtedy miał ok 80 lat). Ale jak to z legendami bywa.... możesz mieć całkowitą rację :)ps. przypomniała mi się jeszcze jedna legenda związana z walkami o most w 1939 r...... podobno od tamtego czasu na moście, w nocy można zobaczyć czarnego, wyjącego psa.... ot taka miejscowa baśń. :) :) :)
Leuthen Napisano 16 Kwiecień 2004 Napisano 16 Kwiecień 2004 Apropo walk we wsi Załęcze Wielkie w 1939 roku... Odcinek w tym rejonie obsadzała 30 Dywizja Piechoty (dowódca - gen.bryg. Leopold Cehak). Wiadomo, iż w kolanie Warty w rejonie Załęcza Wielkiego umieszczono 9 kompanię z 3 batalionu 82 pułku piechoty (dowódca - kapitan Jan Narel) oraz pluton podporucznika Jana Siemiątkowskiego (Mieczysław Bielski, Grupa Operacyjna Piotrków" 1939, Warszawa 1991, strona 99). Być może to właśnie te oddziały walczyły o most.PozdrawiamLeuthen
pomsee Napisano 17 Kwiecień 2004 Napisano 17 Kwiecień 2004 W kazdej takiej legendzie jest ziarenko prawdy i czesto daje sie to zweryfikowac za pomoca zrodel ksiazkowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.