Skocz do zawartości

Alianckie mundury? Identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co to są za mundury? Ze słów dziadka ponoć zdjecia pochodzą z jakiegos stalagu, a na nim maja byc Polacy. Czy to sa polskie mundury czy alianckie? Jaki e to karabiny? Czy ktoś wie gdzie ci ludzie mogli się znajdować? Jakie to lats? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

img024.jpg

img023.jpg

Napisano

Jeżeli to istotnie Polacy (a w sumie to nic o tym nie świadczy) i Stalag to być może są to żołnierze Polskich Kompanii Wartowniczych (poczytaj o tejże formacji). Koszule i spodnie wyglądają na amerykańskie a w takowe sorty wyposażone były Polskie Kompanie Wartownicze przy US Army (stacjonowały w alianckiej strefie okupacyjnej Niemiec oraz troszkę we Francji).

Napisano
18 hours ago, Edmundo napisał:

Jeżeli to istotnie Polacy (a w sumie to nic o tym nie świadczy) i Stalag to być może są to żołnierze Polskich Kompanii Wartowniczych (poczytaj o tejże formacji). Koszule i spodnie wyglądają na amerykańskie a w takowe sorty wyposażone były Polskie Kompanie Wartownicze przy US Army (stacjonowały w alianckiej strefie okupacyjnej Niemiec oraz troszkę we Francji).

Tak mi powiedziano, ale to wcale nie musi być stalag. Poczytam. A jak Panu się wydaje, co to są za karabiny? Czy nie są to czasem polskie mausery?

Napisano
19 hours ago, Edmundo napisał:

Przeglądam książkę o polskich kompaniach wartowniczych.
https://issuu.com/portapolonica/docs/dziesieciolecie_1955_08_04_2016_m20?e=27035358/44399190
Jest napisane, że były tworzone min z osób, które były w stalagach, albo wywiezione na roboty. To by się pokrywało z tym co mi powiedziano, a na zdęciu żołnierze mają takie same mundury jak na moim. 

wartownicy.jpg

Napisano
4 godziny temu, mateusz12345 napisał:

To by się pokrywało z tym co mi powiedziano, a na zdęciu żołnierze mają takie same mundury jak na moim. 

Właśnie dlatego pierwsza myśl która mi "wskoczyła" to Polskie Kompanie Wartownicze przy Armii Amerykańskiej.

4 godziny temu, mateusz12345 napisał:

A jak Panu się wydaje, co to są za karabiny? Czy nie są to czasem polskie mausery?

Mausery ale czy polskie, śmiem wątpić.

Napisano
12 hours ago, Edmundo napisał:

Właśnie dlatego pierwsza myśl która mi "wskoczyła" to Polskie Kompanie Wartownicze przy Armii Amerykańskiej.

Mausery ale czy polskie, śmiem wątpić.

Dobre ma Pan oko. Ja kiedyś wrzuciłem tu to zdjęcie i ludzie nie wiedzieli co to. 
Wydaje mi się, że te mausery są polskie bo mają wielką muszkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie