Dan Napisano 24 Sierpień 2022 Share Napisano 24 Sierpień 2022 Prośba o pomoc w datowaniu i identyfikacji takiej pieczęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 24 Sierpień 2022 Share Napisano 24 Sierpień 2022 Koniec XVIII do połowy XIXw. Pieczęć z gmerkiem- znakiem osobistym. Zwieńczony koroną. Teoretycznie jest to więc herb. Praktycznie bywało różnie. Wykonanie wskazuje raczej na... różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 24 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2022 Dziękuję za podpowiedzi :) - Czyli skoro pochodzi z okolic Iłowa to mogła należeć np. do Wojciecha Ciechomskiego - chociaż pewnie to, że widać literkę C pod W to moja nadinterpretacja ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 24 Sierpień 2022 Share Napisano 24 Sierpień 2022 17 minut temu, Dan napisał: Dziękuję za podpowiedzi :) - Czyli skoro pochodzi z okolic Iłowa to mogła należeć np. do Wojciecha Ciechomskiego - chociaż pewnie to, że widać literkę C pod W to moja nadinterpretacja ;) W sumie to już W nadinterpretujesz. Mnie inaczej uczyli pisać W Heraldycznie to dwie krokwie na opak. Wpisz sobie "gmerk" we goglach i zobacz przykłady rzemieślniczych czy kupieckich. Zdarzają się takie z wpisanymi literami (a i te nie zawsze miały coś wspólnego z inicjałami posługującego się znakiem), ale najczęściej to twory z tych- "tylko autor wie co miał na myśli". Można za to po "kształtach" samych gmerków datować. Moda się zmieniała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 25 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2022 Racja - chodzenie na skróty (bo chciałoby się szybko znaleźć rozwiązanie zagadki ) to nie jest dobra metoda przy rzetelnym rozkminianiu artefaktu Pozostaje mi znaleźć gdzieś opis/ślad tego konkretnego gmerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 25 Sierpień 2022 Share Napisano 25 Sierpień 2022 4 godziny temu, Dan napisał: Pozostaje mi znaleźć gdzieś opis/ślad tego konkretnego gmerka Szansa na znalezienie mocno rośnie, jeżeli faktycznie był nobilitowany i ta korona nie jest tylko rojeniem właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi