Dan Napisano 24 Sierpień 2022 Napisano 24 Sierpień 2022 Prośba o pomoc w datowaniu i identyfikacji takiej pieczęci
karpik Napisano 24 Sierpień 2022 Napisano 24 Sierpień 2022 Koniec XVIII do połowy XIXw. Pieczęć z gmerkiem- znakiem osobistym. Zwieńczony koroną. Teoretycznie jest to więc herb. Praktycznie bywało różnie. Wykonanie wskazuje raczej na... różnie.
Dan Napisano 24 Sierpień 2022 Autor Napisano 24 Sierpień 2022 Dziękuję za podpowiedzi :) - Czyli skoro pochodzi z okolic Iłowa to mogła należeć np. do Wojciecha Ciechomskiego - chociaż pewnie to, że widać literkę C pod W to moja nadinterpretacja ;)
karpik Napisano 24 Sierpień 2022 Napisano 24 Sierpień 2022 17 minut temu, Dan napisał: Dziękuję za podpowiedzi :) - Czyli skoro pochodzi z okolic Iłowa to mogła należeć np. do Wojciecha Ciechomskiego - chociaż pewnie to, że widać literkę C pod W to moja nadinterpretacja ;) W sumie to już W nadinterpretujesz. Mnie inaczej uczyli pisać W Heraldycznie to dwie krokwie na opak. Wpisz sobie "gmerk" we goglach i zobacz przykłady rzemieślniczych czy kupieckich. Zdarzają się takie z wpisanymi literami (a i te nie zawsze miały coś wspólnego z inicjałami posługującego się znakiem), ale najczęściej to twory z tych- "tylko autor wie co miał na myśli". Można za to po "kształtach" samych gmerków datować. Moda się zmieniała
Dan Napisano 25 Sierpień 2022 Autor Napisano 25 Sierpień 2022 Racja - chodzenie na skróty (bo chciałoby się szybko znaleźć rozwiązanie zagadki ) to nie jest dobra metoda przy rzetelnym rozkminianiu artefaktu Pozostaje mi znaleźć gdzieś opis/ślad tego konkretnego gmerka
karpik Napisano 25 Sierpień 2022 Napisano 25 Sierpień 2022 4 godziny temu, Dan napisał: Pozostaje mi znaleźć gdzieś opis/ślad tego konkretnego gmerka Szansa na znalezienie mocno rośnie, jeżeli faktycznie był nobilitowany i ta korona nie jest tylko rojeniem właściciela.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.