Czlowieksniegu Napisano 10 Czerwiec 2022 Napisano 10 Czerwiec 2022 Zmarła Krystyna Ławniczek ps. "Ara", uczestniczka Powstania Warszawskiego. Była sanitariuszką w batalionie "Ruczaj". Na początku roku świętowała setne urodziny. Informację o śmierci powstanki przekazał w piątek po południu prezydent stolicy Rafał Trzaskowski. "Bardzo smutna wiadomość. Nie żyje Krystyna Ławniczek 'Ara'. Uczestniczyła w Powstaniu Warszawskim jako sanitariuszka. Jeszcze w styczniu składałem jej życzenia z okazji setnych urodzin... Pani Krystyno, Miasto Stołeczne Warszawa zawsze będzie o Pani pamiętać" - napisał na Facebook "Spoczywaj w pokoju, Bohaterko!" Krystynę Ławniczek pożegnali też przedstawiciele fundacji Pamiętaj o Nas, Powstańcach Warszawskich. Jak przekazali w mediach społecznościowych, powstanka zmarła w piątek w nocy. "To był wielki zaszczyt, że w ostatnich miesiącach mogliśmy wspierać Panią Krystynę w ramach działań naszej Fundacji. Składamy kondolencje córce Małgorzacie i całej rodzinie. Spoczywaj w pokoju, Bohaterko!" - czytamy we wpisie. Przypomniano w nim także cytat "Ary" dotyczący jej udziału w powstaniu: "Nie byłam żadną bohaterką. Zrobiłam to, co uważałam za słuszne. Tak było trzeba". Sanitariuszka batalionu "Ruczaj" Krystyna Ławniczek z domu Zaborowska urodziła się w Warszawie 31 stycznia 1922 roku. W chwili wybuchu Powstania Warszawskiego miała 22 lata. Służyła w batalionie "Ruczaj" w kompanii porucznika "Lodeckiego", w plutonie "Lisa". Jej szlak bojowy obejmował Śródmieście Południowe. Po kapitulacji Warszawy udało jej się wyjść z miasta z ludnością cywilną. https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/krystyna-lawniczek-nie-zyje-uczestniczka-powstania-warszawskiego-pseudonim-ara-miala-sto-lat-5746277 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi