Julekcezar Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 Witam, kończę robić lotki (kielich) do faustyny, zastanawiam się jak wyczyścić to drewno. Jest przesiąknięte rdzą. Innych zanieczyszczeń nie ma. Trochę mi się taki wygląd nie podoba, ale jak nikt mi nic konstruktywnego nie doradzi to zostanie jak jest zgodnie z zasadą przede wszystkim nie szkodzić. Na padlinie innych lotek testowałem kwasek cytrynowy. Efekt taki sobie, ale to może przez znacząco zgnite drewno. Tu jest zdrowe. Kolejnej padliny nie mam, więc kolejnych testów nie zrobię. Te lotki są bardzo ładne, jedynie blaszek nie ma, ale nie przeszkadza mi to. Metalowa koncowka już zdjęta, ta na foto. Kielich spadł sam bo wyschnięciu drewna. Pzdr Julek
Julekcezar Napisano 10 Styczeń 2022 Autor Napisano 10 Styczeń 2022 Btw, ktoś z tu obecnych umie dorobić blaszki? W sumie lepiej się taki pocisk (skorupa) prezentuje po wyjęciu z rury. Jak ktoś chętny to priv, najlepiej z Wrocławia. Sowicie wynagrodzę przedmiotami do kolekcji.
predi888 Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 spróbuj może wełny stalowe edit: co jest takiego trudnego w lotkach że nie możesz ich samemu zrobić?
Cyrograf15 Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 Drewno wyszoruj szczoteczką do paznokci i proszkiem do prania. Nie mocz, całość akcji w kilka minut. Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.