yupiter Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Mauser 7,92 x 57 mm.Bicia mi nie znane.Proszę o pomoc.YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 15 Kwiecień 2004 Share Napisano 15 Kwiecień 2004 A my na to, że jak najbardziej może to być łuska 7,92x57. W Belgi produkowano dość szeroki asortyment amunicji m. in. amunicję Mauser zarówno kalibru 7,92 jak i 7,65 mmPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 15 Kwiecień 2004 Share Napisano 15 Kwiecień 2004 Tego nie wiedziałem. Jednak tak sobie myślę, że raczej były na eksport. Amunicja 7,9 i 7,6 są na tyle zbliżone wymiarami, że łatwo by o pomyłkę w trakcie walki. Ewentualnie różnie i wyrażnie powinny być oznaczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Mauser 7,92 x 57 mm.Bicia mi nie znane.Proszę o pomoc.YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 I jeszcze pytanie, dlaczego ta spłonka taka zapadnięta :-))YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Na pewno 7,92 x 57? Może to być produkcja belgijska z Fabrique Nationale Herstal Liege". Na 99% belgijska.Spłonka może być wysadzona na skutek działania wysokiej temperatury.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Fakt, raczej 7,65 mm - mauzer i owszem, ale belgijski.Jak napisał bjar, spłonka nie jest zapadnięta, lecz jej poprostu niema,raczej od gorąca jeśli łuska rozerwana, lub rozdęta to właśnie tak było.Acha, broń ta była używana przez Niemców w czasie 2 wojny, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 16 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Tak mi się wydaje, że w rzeczywistości faktycznie trudno jest odróżnić 7,92 od 7,65, bo to przecież niecałe trzy dziesiąte milimetra. Ta belgijska amunicja, o której wspominaliście miała 7,65 x 53 mm i była stosowana w belgijskich Mauserach (Infantry Rifle Model 1889)- tak przynajmniej wyczytałem w literaturze. Moja łuska mogła mieć 53 mm, ale jak pisałem jej końcówka jest skruszona.Przy okazji dam zdjęcie tej łuski obok standardowej łuski Mausera (7,92 x 57).PozdrowieniaYP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landminer Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Jarek ma rację w 100%. W Belgii produkowano rozmaitą amunicją na własny rynek oraz na eksport i znakowano ją tak samo. Co do pomyłek to nie ma takiej możliwości bo jeśli kompania zołnierzy jest uzbrojona w daną broń to dostaje z magazynów tylko amunicję o danym kalibrze, a poza tym nikt nie rozdaje amunicji luzem tylko w pudełkach które są ułożone w skrzyniach i wszędzie znajdują się etykiety i znaki rozpoznawcze pozwalające szybko i precyzyjnie określić rodzaj amunicji i typ naboju czy pocisku. Problem to mógł mieć partyzant gdyby znalazł garść naboi luzem chociaż raczej niewielki bo gdyby załadował nabój niemiecki do karabinu belgijskiego to nie zamknąłby zamka, a gdyby było odwrotnie to broń by wystrzeliła tylko z celnością miałby problem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landminer Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Jarek ma rację w 100%. W Belgii produkowano rozmaitą amunicją na własny rynek oraz na eksport i znakowano ją tak samo. Co do pomyłek to nie ma takiej możliwości bo jeśli kompania zołnierzy jest uzbrojona w daną broń to dostaje z magazynów tylko amunicję o danym kalibrze, a poza tym nikt nie rozdaje amunicji luzem tylko w pudełkach które są ułożone w skrzyniach i wszędzie znajdują się etykiety i znaki rozpoznawcze pozwalające szybko i precyzyjnie określić rodzaj amunicji i typ naboju czy pocisku. Problem to mógł mieć partyzant gdyby znalazł garść naboi luzem chociaż raczej niewielki bo gdyby załadował nabój niemiecki do karabinu belgijskiego to nie zamknąłby zamka, a gdyby było odwrotnie to broń by wystrzeliła tylko z celnością miałby problem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
yupiter
Mauser 7,92 x 57 mm.
Bicia mi nie znane.
Proszę o pomoc.
YP
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.