yupiter Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Napisano 13 Kwiecień 2004 Mauser 7,92 x 57 mm.Bicia mi nie znane.Proszę o pomoc.YP
Jaro5 Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 A my na to, że jak najbardziej może to być łuska 7,92x57. W Belgi produkowano dość szeroki asortyment amunicji m. in. amunicję Mauser zarówno kalibru 7,92 jak i 7,65 mmPozdrawiam
mietek Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 Tego nie wiedziałem. Jednak tak sobie myślę, że raczej były na eksport. Amunicja 7,9 i 7,6 są na tyle zbliżone wymiarami, że łatwo by o pomyłkę w trakcie walki. Ewentualnie różnie i wyrażnie powinny być oznaczone.
yupiter Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Napisano 13 Kwiecień 2004 Mauser 7,92 x 57 mm.Bicia mi nie znane.Proszę o pomoc.YP
yupiter Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Napisano 13 Kwiecień 2004 I jeszcze pytanie, dlaczego ta spłonka taka zapadnięta :-))YP
bjar_1 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Na pewno 7,92 x 57? Może to być produkcja belgijska z Fabrique Nationale Herstal Liege". Na 99% belgijska.Spłonka może być wysadzona na skutek działania wysokiej temperatury.bjar_1
mietek Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Fakt, raczej 7,65 mm - mauzer i owszem, ale belgijski.Jak napisał bjar, spłonka nie jest zapadnięta, lecz jej poprostu niema,raczej od gorąca jeśli łuska rozerwana, lub rozdęta to właśnie tak było.Acha, broń ta była używana przez Niemców w czasie 2 wojny,
yupiter Napisano 16 Kwiecień 2004 Autor Napisano 16 Kwiecień 2004 Tak mi się wydaje, że w rzeczywistości faktycznie trudno jest odróżnić 7,92 od 7,65, bo to przecież niecałe trzy dziesiąte milimetra. Ta belgijska amunicja, o której wspominaliście miała 7,65 x 53 mm i była stosowana w belgijskich Mauserach (Infantry Rifle Model 1889)- tak przynajmniej wyczytałem w literaturze. Moja łuska mogła mieć 53 mm, ale jak pisałem jej końcówka jest skruszona.Przy okazji dam zdjęcie tej łuski obok standardowej łuski Mausera (7,92 x 57).PozdrowieniaYP
Landminer Napisano 16 Kwiecień 2004 Napisano 16 Kwiecień 2004 Jarek ma rację w 100%. W Belgii produkowano rozmaitą amunicją na własny rynek oraz na eksport i znakowano ją tak samo. Co do pomyłek to nie ma takiej możliwości bo jeśli kompania zołnierzy jest uzbrojona w daną broń to dostaje z magazynów tylko amunicję o danym kalibrze, a poza tym nikt nie rozdaje amunicji luzem tylko w pudełkach które są ułożone w skrzyniach i wszędzie znajdują się etykiety i znaki rozpoznawcze pozwalające szybko i precyzyjnie określić rodzaj amunicji i typ naboju czy pocisku. Problem to mógł mieć partyzant gdyby znalazł garść naboi luzem chociaż raczej niewielki bo gdyby załadował nabój niemiecki do karabinu belgijskiego to nie zamknąłby zamka, a gdyby było odwrotnie to broń by wystrzeliła tylko z celnością miałby problem :D
Landminer Napisano 16 Kwiecień 2004 Napisano 16 Kwiecień 2004 Jarek ma rację w 100%. W Belgii produkowano rozmaitą amunicją na własny rynek oraz na eksport i znakowano ją tak samo. Co do pomyłek to nie ma takiej możliwości bo jeśli kompania zołnierzy jest uzbrojona w daną broń to dostaje z magazynów tylko amunicję o danym kalibrze, a poza tym nikt nie rozdaje amunicji luzem tylko w pudełkach które są ułożone w skrzyniach i wszędzie znajdują się etykiety i znaki rozpoznawcze pozwalające szybko i precyzyjnie określić rodzaj amunicji i typ naboju czy pocisku. Problem to mógł mieć partyzant gdyby znalazł garść naboi luzem chociaż raczej niewielki bo gdyby załadował nabój niemiecki do karabinu belgijskiego to nie zamknąłby zamka, a gdyby było odwrotnie to broń by wystrzeliła tylko z celnością miałby problem :D
Pytanie
yupiter
Mauser 7,92 x 57 mm.
Bicia mi nie znane.
Proszę o pomoc.
YP
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.