Skocz do zawartości

Obol Zygmunt II August identyfikacja

Rafał91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji. Wygląda jak obol Zygmunta II Augusta, jednak nie mogę znaleźć nic z takim rysunkiem.

Waga:0,28g
Średnica:12-13mm

IMG_20201208_140948.thumb.jpg.12dde48c9585d6108ef5d5fabf088c16.jpgIMG_20201208_140855.thumb.jpg.01f7bc667b99fc13c46a954e848b7673.jpg

Napisano

Jak dla mnie bardzo ciekawy błąd menniczy. Na blaszce denarowej z jednej strony bicie "obolowe", z drugiej strony orzeł ewidentnie "denarowy". To oczywiście tylko domysły, ale w mennicy po prostu może wzięto blaszkę denarową i nabito na niej przez pomyłkę monogram stemplem obolowym, po czym mincerz się zorientował i druga stronę nabił już "denarowo" i tak poszło w świat. Teoretycznie mogłoby też być na odwrót (blaszka obolowa), jednak jej podana przez Ciebie średnica oraz fakt przerabianie denara na obola miałoby dla mincerza mniejszy sens. Nie szukałbym również w kierunku falsa pozamenniczego z epoki, gdyż:

1) W 16 wieku fałszowanie tak drobnej monety jeszcze nie było aż tak szeroko praktykowane (przynajmniej w Polsce), w przeciwieństwie do wieku następnego i jeszcze kolejnego, gdzie fałszowano hurtowo nawet boratynki, o srebrze, nawet dość drobnym, nie wspominając.

2) Fałszerz musiałby być bardzo dobry, na co wskazuje charakterystyczny język orła, zgodny z denarowymi oryginałami bitymi w Wilnie, co wobec tego, że była to w epoce bardzo drobna i niewiele warta moneta byłoby dla fałszerza pozbawione sensu ekonomicznego, by aż tak przykładać się do odwzorowania bicia dbając o szczegóły.

3) celem fałszerstwa byłoby obniżenie ilości srebra w stopie (tak jak np z fałszowaniem monet A III przez mennice pruskie czy też popularnych w pruskich dutków - 3 krajcarówek), a na zdjęciach srebro wygląda na "dobre".

Błędy mennicze w 16 w. nie były ponadto czymś rzadkim, szczególnie w przypadku masowo bitej monety bilonowej. Jesteś zatem najprawdopodobniej jedynym posiadaczem takiej akurat monety z menniczym błędem, choć w aspekcie różnych błędów menniczych (podwójne bicia, nie ta blaszka itp) jesteś już w przypadku denarów czy frarakcji groszowych Zygmunta Augusta w znacznie szerszym gronie.

Czy natomiast jest to ewentualnie fals współczesny, to wiesz już sam (jak dla mnie wygląda raczej dobrze). Jeżeli moneta wyszła z ziemi, to prawdopodobieństwo jest bardzo niskie, choć nie takie rzeczy świat już widział (patrz, tarcze za obronę Gdańska 1945).

Napisano

Dziękuję za tak obszerną analizę.
Wniosłeś dla mnie bardzo dużo w ten wątek.
Niedawno pokazałem tę monetę w jednym sklepie numizmatycznym i stwierdzili, że moneta wygląda dobrze, jeśli chodzi o bicie za czasów Zygmunta II Augusta. Jednak sami mieli problem, aby ją zidentyfikować "do jakiej parafii należy". Więc tak jak napisałeś może to być hybryda obola - denara. 
Jeszcze raz dziękuję za inicjatywę w wątek. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie