Mateo1350 Napisano 4 Sierpień 2021 Share Napisano 4 Sierpień 2021 Bardzo proszę o wszelką pomoc w celu dogłębszego poznania życiorysu mojego przodka. Wiem, że Wojciech Machowicz urodził się 26.01.1912r. w Trzcinicy (południowe Podkarpacie). Podczas II wś był strzelcem w piechocie i dostał się do niewoli, na stronie www.straty.pl znalazłem o nim taki oto wpis: "Stalag XII-A; nr jeńca 8890; 8,.10.1941r. Stalag XII-C; 29.03.1942r. Stalag XII-D." Są to trzy obozy jenieckie w zachodnich niemczech w miastach: Limburg an der Lahn, Wiebelsheim i Trewir. A więc oznacza to, że aż trzykrotnie przebywał w innym obozie??? Wojnę przeżył i wyemigrował do Chicago, z którego wrócił i zmarł w 1978 roku. Może numer obozowy jest jakoś w stanie pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Sierpień 2021 Share Napisano 4 Sierpień 2021 Mój dziadek (ppor.rez.) był jeńcem (1939-44) i kolejno przebywał aż w czterech obozach. Numer obozowy był jeden taki sam we wszystkich obozach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.