Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Czy ktoś rozumie co acer pisze? i o co mu moze chodzić? PS Nie chodzi oczywiście o angielski tekst który przekopiował, ten w przeciwieństwie do jego polskiego jest powszechnie zrozumiały:)
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Pytam się skoro jesteś wg. siebie krynicą wiedzy - powiedz coś więcej balistyce strzałów ( w odniesieniu do kalibru 12,7) na dwukilometrowe odległości. I coś jeszcze o optyce na takie dystanse. Cos chyba promotor za wysoką ocenę dał.
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Acer, w sumie to co prezentujesz swym pisarstwem tłumaczy to ze czytać też nie potrafisz. Gdzie w temacie widzisz coś o strzelaniu na 2000m?Jezuuuu, ty dziecko nie masz 12 lat, nie mozesz mieć:)12 latek nie tylko potrafi czytać, ale tez rozumie co czyta:)))
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 ....was once accredited with hitting a NVA at 2,500 yards with a special scope-adapted .50 caliber"W jaśniejszym dla Nowotnego języku. Racz oświecić w kontekście powyższego cytatu kwestie balistyki amunicji 12,7 mm i niezbędnej optyki na taki dystans.Problem ze zrozumieniem?
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Przeczytac posty od początku i potem coś pisać, Nowotny.
pik78 Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Acer ,z łaski swojej podobne zytaty wklejaj w jezyku ojczystym.Ja to zrozumiałem co wkleiłeś ale nie kazdy zna angielski ,nawet w stopniu słabym.Lokomotywa np zna tylko pewnie rosyjski ,jako stary ,klasyczny LWP-ek.To jest Polskie forum ! Nie jestem zadnym tam nacjonalistą itp francą :DDDbez urazy acer & pozdro piku
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Tym razem nowotny zrobił, to co ja przedtem, czyli nie doczytał. Jak widać każdemu może się zdarzyć.Acer,powiedz mi, bo nie do końca rozumiem. Czemu ma słuzyć to zdjęcie M82 oraz jego parametry?Ironrat
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 IRONARAT,Kwestia prosta - skuteczne odległości rażenia z wklejonej M82 1800 m do cytowanych wyżej skupień i opadów pocisków w wywodzie Nowotnego. Możeby krynica wiedzy zechciała zająć stanowisko i raczyła oświecić jak ma się balistyka do podawanego dla tej broni skutecznego zasięgu ? Może coś więcej z tym strzelaniem na ponad dwa kilometry z broni o takich kalibrach, o których dyplomant nic wie.pozdro,acer
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 No Nowotny, dowiemy się ja to jest ze strzelaniem trafnym na ponad dwa kilometry do ruchomego celu ?
gunrunner44 Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 ale sie temat rozwinal hoho!!-tylko nie wiem czy to odpowiednie forum-kolega Nowotny poruszyl wczesniej temat jakosci wykonania/tolerancji karabinu snajperskiego.Najwazniejsza czescia jest bez watpienia lufa-mierzona(wewnatrz) metoda powietrzno-cisnieniowa do tolerancji .0003-.0001 inch. z recznie cieta kom.nabojowa recznie wygladzanymi polami i bruzdami (tzw.lapsing) o duzej srednicy zewnetrznej co zapewnia jej super sztywnosc i ciezar zwiekszajacy stabilnosc.Koronowana do 11 (79 stopni) odstresowana" kryogenicznie (mrozona)-niekiedy rowkowana zewnetrznie(wbrew opini nie ma to wplywu na zwiekszenie sztywnosci-zapewnia za to zwiekszona wymiane cieplna tym samym lagodzi tzw.efekt mirazu).Skok gwintu wolniejszy 1:10-12 dla krutkich/szybkich pociskow jak .223-.22-250- szybki 1:9-8 nawet 1:6(rodzina kal.Whisper)dla wydluzonych/ciezkich (168-240 gran) pociskow snajperskich ktore nas tu interesuja.Trzeba teraz ta lufe precyzyjnie polaczyc z kom.zamkowa zachowujac wspolosiowosc obu podzespolow.Wskazane jest aby kom.zamkowa posiadala integralna szyne montazowa a nie polaczenia srubowe.Zamek z iglica tytanowo-stalowa o skoku tylko 1/4 inch. i wzmocniona sprezyna co zapewnia super szybki zaplon. Punkty zaczepu w mech.spustowym recznie wygladzane.Precyzyjne kompozytowe lub aluminiowe lozysko kom.zamkowej -tak aby po dokreceniu srub kluczem dynamometrycznym napiecia w kom.zamk. rozkladaly sie rownomiernie.Lufa plywajaca(samonosna) nie styka sie nigdzie z lozem -tak w wielkim skrucie przedstawia sie budowa karabinu do strzelania na duze odlegloscipozdrawiam szanowne forum
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 IronratCzego to nie przeczytałem? Bo w tym bajzlu nie bardzo rozumiem? AAAA chodzi o to ze podałem porównanie SWD, SSG i G3?Ale to była odpowiedz na te gadki na temat co mozna a czego nie z SWD:)IronratMoje zdanie jest takie ze broń myśliwska nie rózni się jakościowo się od snajperskiej - przynajmniej w kwestii osiągów. Więc nie mam co przytaczać jakichkolwiek danych.Jezeli zaś chodzi o wykonanie broń myśliwska ją zdecydowanie przewyższa. Zasada jest taka, broń snajpera ma byc celna, myśliwego dodatkowo powinna być ładna:) Co do kolejnego twojego pytania, to moim zdaniem acer chciał się popisac tym ze już potrafi kopiować tekst i zamieszczać pliki:)Acer dziecko,Ja naprawde nie wiem o co ci chodzi z tymi cytatami na temat M82.Jak kiedyś podrosniesz (a nie, podobno ty juz wyrośnięty jesteś) dowiesz się moze ze balistyka jest to nauka o ruchu pocisku w przestrzeni. Jak bardzo się zagłębisz to moze dotrze do ciebie też ze zarówno pocisk noboju 7,62Mosin jak i .50BMG podlegają dokładnie tym samym prawą i zależnością zarówno w strzelaniu na 50, 100, 300 czy 1000metrów. Nawet twoje 2000m niczego nie zmieniają. Praw fizyki nie zmienisz, a problem w tym byś je jeszcze poznał, ale na to przyjdzie moze czas w starszych klasach:)Dziecko, czy ty nie mozesz zrozumiec ze poprostu nie chce mi się z toba gadać?
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Czyli nic sie nie dowiedzielismy. Dyplom u Kochańskiego czy kogo tam jeszcze gówno wart.
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Gunnruner, to samo dotyczy broni myśliwskiej:)Coś dla oka:)http://www.golmatic.de/Waffen_DE/waffen_de.htm
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Skoro nic się nie dowiedziałem od krynicy Rzeczywiscie gówno wart. Jak i właściciel.
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Nowotny,chodziło mi o kwestię poruszoną przez acera i owe 2000m.Moje zdanie jest takie ze broń myśliwska nie rózni się jakościowo się od snajperskiej - przynajmniej w kwestii osiągów."Moje jest inne i chyba na tym poprzestaniemy. Myśłę, że wiem, o co chodzi acerowi. Dla M82 zasięg skutecznego strzału został podany jako 1800 m. Jak to więc mozliwe, że Kanadyjczyk zdjął mudżahedina z prawie 2500mm. Acer, te 1800 m jest podane dla celu osłonietego -Amerykanie okreslają to jako Armour piercing capability. Mudżahedin nie miał na sobie nic prócz ubrania. Stąd ta pozorna nieścisłość. Dla .50 BMG według jednego z armijnych FM-ów będziesz miał donośność od nieco ponad 5km dla smugaczy do prawie 8 km dla pocisków przeciwpancernych.Ironrat
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 No i to jest odpowiedź na pytanie. Przynajmniej na temat.
gunrunner44 Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Nowotny-oko sie cieszy-osobiscie jednak wole Blasera LRS2 w .223 lub 22-250. Montaz siodelkowy bezposrednio na lufie jest chyba nie do pobicia.Rowniez sila i precyzja ryglowania tej broni.
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 AAA przepraszam, ale ja go nie traktuje poważnie:) więc nie nie wymagaj.Ironrat masz do tego prawo:) Ja ci niczego nie narzucam:)A co do osiągów. Poszukaj sobie danych dotyczących amunicji wojskowej w kalibrze 7,62x51NATO, następnie zrób to samo ale dla 308Win. To ten sam kaliber, ale oznaczenie cywilne. To przeciez kaliber broni snajperskiej prawda?Okaże się ze ta wojskowa, do karabinów wyborowych ma niestety osiągi i parametry słabsze.Idac dalej, 7,62x66 To kaliber myśliwski zaadoptowany na potrzeby militarne i policyjne. 338Lapua Magnum to samo.Dlaczego więc sztucer myśliwski nie miał by mieć osiągów takich samych jak karabin snajperski?Tylko jeden drobny szczegół, porównywać to można broń podobnej klasy, albo przynajmniej przedziału cenowego.Z myśliwskiego BARa w kal 308Win osiągniesz znacznie lepsze wyniki niż z SWD. Ale i wykonanie Bara, sposób montowania celownika jest lepsze. To samo w drugą strone. Nigdy nie zbliżysz się do wyniku osiagniętego z Accuracy czy Sako strzelając z np Mannlichera-Schonauera GK w dodatku w pełnym drewnie:)
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 GunrunerTo w kwestii Blasera. O gustach się nie dyskutuje:)Ale mnie to ryglowanie nie powala.
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Ten już podziękował Blaserowi za współprace:)
gunrunner44 Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 .338 Lapua Mag.(8.6x70) Ryglowania bezposrednio w lufie-to najwazniejsze
gunrunner44 Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 czy ten kombatant to wynik zlej konstrukcji Blasera?
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Wiesz, nie porównuj Bara ze staruszkiem SVD. To nieuczciwe. Przecież to w sumie kuriozum, niby broń dla piechoty z mocowaniem bagnetu do walki wręcz. Daj biedakowi szansę. Może przynajmniej SWD-M z naszą, cięższą lufą od Cegielskiego?Ja ci niczego nie narzucam"Wzajemnie.Z tą amunicją, to też nie do końca się zgadzam. Np opisywani Kanadyjczycy korzystali ze specjlanie selekcjonowanej amunicji Made in USA, a nie tej standardowej do km-ów. Można iść jeszcze dalej w stronę ręcznej elaboracji. Tylko, że dyskusja robi się w pewnym momencie akademicka. cm w tą, czy w tamtą nie gra roli.Jeśl już porównujemy celność, to z czym byś porównał np. DSR-1, - nie komentuje jakości i przydatności tej broni. Po prostu chodzi mi o samą celność.IronratSkoro już zeszliśmy na różne typy, to
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.