drabina Napisano 11 Maj 2021 Napisano 11 Maj 2021 Witam serdecznie jakiś czas temu znalazłem guzik, tam się wydaje, po wyczyszczeniu okazało się że jest łał , dziwne bo ziemia w której leżał to raczej teren wilgotny jak nie , podmokły . Nie wiem czy to miedź lub brąz ale nie bo nie ma żadnych przebarwień czy wykwfitów jak jest w wypadku miedzi. Proszę o pomoc , z góry dziękuję
Tyr Napisano 12 Maj 2021 Napisano 12 Maj 2021 Bardzo podobne guziki spotyka się K.u.K artylerii z armatami. Wykonane z jakiegoś stopu miedzi, tombak ? Pokryte pierwotnie warstwą bezbarwnego lakieru, który z czasem zmatowiał i nabrał szarego koloru. U mnie po wyjęciu zaczął pękać i się łuszczyć odsłaniając "czyste złoto". Po wyczyszczeniu po dłuższym czasie nabrał delikatnej patyny. Kolor tego stopu idealnie imituje złoto. To nie mój ale jako poglądowy. Guzik Austro-Wegry+Plonacy granat na kolnierz - Medale, guziki, pieczęcie i inne - Forum Odkrywcy (odkrywca.pl)
drabina Napisano 12 Maj 2021 Autor Napisano 12 Maj 2021 Dzięki jak zwykle, ale dalej to zagadka, ogólnie szkoda że wszystkie guziki nie były z tego stopu robione , ale byśmy mieli piękne kolekcje
Tyr Napisano 12 Maj 2021 Napisano 12 Maj 2021 Guzik patriotyczny lub okolicznościowy. A ten pan na nim.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.