ra_v Napisano 10 Maj 2021 Napisano 10 Maj 2021 Znowu proszę o pomoc Kolegów. Tym razem punce na starej srebrnej tacy, których nie potrafię dopasować. Ktoś mi sugerował kierunek węgierski ale skąpo w necie. Dzięki za każdą pomoc. Interesuje mnie kraj i okres, próba srebra...
ra_v Napisano 11 Maj 2021 Autor Napisano 11 Maj 2021 Dzięki Hanau to temat rzeka i rzeczywiście jest możliwe - nigdy nie widziałem podobnych punc. Z Twoimi to już drugi egzemplarz. Super. To przy okazji to tez będzie pewnie Hanau ? Tym razem tylko 2 punce na dużym przedmiocie. Charakterystyczna DS, której nie mogę nigdzie odnaleźć i połówka podobnego orła/feniksa
adamus73 Napisano 11 Maj 2021 Napisano 11 Maj 2021 Ciężko to stwierdzić z całą pewnością, kłopot ze znakami z Hanau polega na tym że nie ma oficjalnego rejestru, a złotnicy dodatkowo wymieniali się puncynami, więc różne kombinacje możemy spotkać u różnych twórców.
ra_v Napisano 11 Maj 2021 Autor Napisano 11 Maj 2021 Dzięki za info adamus73 wrzucę jeszcze fotkę całości. Robota i detale wyjątkowe. Typowe dla Hanau.
adamus73 Napisano 10 Maj 2021 Napisano 10 Maj 2021 Srebro 13to łutowe (pr.812,5) orzeł wskazuje na Arbogę w Szwecji z przełomu 17/18 wieku, proszę nie brać lokalizacji za pewnik.
ra_v Napisano 10 Maj 2021 Autor Napisano 10 Maj 2021 Dzięki za trop ale szwedzkie srebro z tego okresu ma prawie zawsze gmerki/inicjały złotnika i datę literową. Tutaj tego brak. Są za to 3 bardzo charakterystyczne punce - w tym jedna z nietypowym odwróconym lwem? Do tego ta 13 nad kluczem. Orzeł czy feniks - bardzo podobny ma Karlstad około 1695, podobnego feniksa ma republika wenecka. Szukam dalej ale dzięki za trop - dzięki niemu przewertowałem spory kawałek historii szwedzkich sreber, temat bardzo ciekawy.
ra_v Napisano 10 Maj 2021 Autor Napisano 10 Maj 2021 Dorzucę zdjęcia całości może stylistyka postaci wskaże kierunek - całość to fajna masywna taca
adamus73 Napisano 10 Maj 2021 Napisano 10 Maj 2021 Stylistyka wskazuje na Hanau, sygnatury to potwierdzają, niestety to jeden z niezidentyfikowanych wytwórców.
Pytanie
ra_v
Znowu proszę o pomoc Kolegów. Tym razem punce na starej srebrnej tacy, których nie potrafię dopasować.
Ktoś mi sugerował kierunek węgierski ale skąpo w necie.
Dzięki za każdą pomoc. Interesuje mnie kraj i okres, próba srebra...
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.