Skocz do zawartości
  • 0

Punce na srebrze

ra_v

Pytanie

Znowu proszę o pomoc Kolegów. Tym razem punce na starej srebrnej tacy, których nie potrafię dopasować. 
Ktoś mi sugerował kierunek węgierski ale skąpo w necie.

Dzięki za każdą pomoc. Interesuje mnie kraj i okres, próba srebra...

D4D61DD6-735E-484D-92EF-E1D723994C64.jpeg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Hanau to temat rzeka i rzeczywiście jest możliwe - nigdy nie widziałem podobnych punc. Z Twoimi to już drugi egzemplarz. Super.

To przy okazji to tez będzie pewnie Hanau ? Tym razem tylko 2 punce na dużym przedmiocie. Charakterystyczna DS, której nie mogę nigdzie odnaleźć i połówka podobnego orła/feniksa

6470622B-D187-43AB-BD5C-99F8249C7FDB.jpeg

09721FE4-3E0B-4B3C-B716-84020FD46685.jpeg

DEC68428-C21D-46F8-A716-5CD47334C190.jpeg

Ciężko to stwierdzić z całą pewnością, kłopot ze znakami z Hanau polega na tym że nie ma oficjalnego rejestru, a złotnicy dodatkowo wymieniali się puncynami, więc różne kombinacje możemy spotkać u różnych twórców.

Dzięki za trop ale szwedzkie srebro z tego okresu ma prawie zawsze gmerki/inicjały złotnika i datę literową. Tutaj tego brak. Są za to 3 bardzo charakterystyczne punce - w tym jedna z nietypowym odwróconym lwem? Do tego ta 13 nad kluczem.

Orzeł czy feniks - bardzo podobny ma Karlstad około 1695, podobnego feniksa ma republika wenecka. Szukam dalej ale dzięki za trop - dzięki niemu przewertowałem spory kawałek historii szwedzkich sreber, temat bardzo ciekawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie