ra_v Napisano 10 Maj 2021 Share Napisano 10 Maj 2021 Znowu proszę o pomoc Kolegów. Tym razem punce na starej srebrnej tacy, których nie potrafię dopasować. Ktoś mi sugerował kierunek węgierski ale skąpo w necie. Dzięki za każdą pomoc. Interesuje mnie kraj i okres, próba srebra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra_v Napisano 11 Maj 2021 Autor Share Napisano 11 Maj 2021 Dzięki Hanau to temat rzeka i rzeczywiście jest możliwe - nigdy nie widziałem podobnych punc. Z Twoimi to już drugi egzemplarz. Super. To przy okazji to tez będzie pewnie Hanau ? Tym razem tylko 2 punce na dużym przedmiocie. Charakterystyczna DS, której nie mogę nigdzie odnaleźć i połówka podobnego orła/feniksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 11 Maj 2021 Share Napisano 11 Maj 2021 Ciężko to stwierdzić z całą pewnością, kłopot ze znakami z Hanau polega na tym że nie ma oficjalnego rejestru, a złotnicy dodatkowo wymieniali się puncynami, więc różne kombinacje możemy spotkać u różnych twórców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra_v Napisano 11 Maj 2021 Autor Share Napisano 11 Maj 2021 Dzięki za info adamus73 wrzucę jeszcze fotkę całości. Robota i detale wyjątkowe. Typowe dla Hanau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 10 Maj 2021 Share Napisano 10 Maj 2021 Srebro 13to łutowe (pr.812,5) orzeł wskazuje na Arbogę w Szwecji z przełomu 17/18 wieku, proszę nie brać lokalizacji za pewnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra_v Napisano 10 Maj 2021 Autor Share Napisano 10 Maj 2021 Dzięki za trop ale szwedzkie srebro z tego okresu ma prawie zawsze gmerki/inicjały złotnika i datę literową. Tutaj tego brak. Są za to 3 bardzo charakterystyczne punce - w tym jedna z nietypowym odwróconym lwem? Do tego ta 13 nad kluczem. Orzeł czy feniks - bardzo podobny ma Karlstad około 1695, podobnego feniksa ma republika wenecka. Szukam dalej ale dzięki za trop - dzięki niemu przewertowałem spory kawałek historii szwedzkich sreber, temat bardzo ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra_v Napisano 10 Maj 2021 Autor Share Napisano 10 Maj 2021 Dorzucę zdjęcia całości może stylistyka postaci wskaże kierunek - całość to fajna masywna taca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 10 Maj 2021 Share Napisano 10 Maj 2021 Stylistyka wskazuje na Hanau, sygnatury to potwierdzają, niestety to jeden z niezidentyfikowanych wytwórców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
ra_v
Znowu proszę o pomoc Kolegów. Tym razem punce na starej srebrnej tacy, których nie potrafię dopasować.
Ktoś mi sugerował kierunek węgierski ale skąpo w necie.
Dzięki za każdą pomoc. Interesuje mnie kraj i okres, próba srebra...
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.