Skocz do zawartości

Opiłki metalu w jeziorze

4nr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) mój poprzedni nick od kilkunastu lat tu to xplorer niestety nie potrafię się na niego już zalogować :(

Od jakiegoś czasu zacząłem się bawić magnesem neodymowym,głownie jeziora.

Ostatnio trafiłem jezioro (77h) więc niemałe w którym w każdym jego miejscu po wrzuceniu magnesu wyciągam go całkowicie oblepionego opiłkami metalu.

Czym to może być spowodowane ? Czy są takie jeziora ? czy to normalne czy tez to jest jakieś wyjątkowe ?

Nie ukrywam ze nie znam się zbytnio i liczę na wasza pomoc....

Pozdrawiam 

• 4 months later...

Za wióry stalowe na złomie dostanie się niewielka kasę, za opiłki z ścierniwem typu odpad po szlifowaniu - trzeba płacić za utylizację.

A że obecnie stawki za utylizację są bandyckie - wiele firm pozbywa się tego typu odpadów nielegalnie - nagminne jest wylewanie do kanalizacji odpadów typu zużyta ciecz chłodząco-smarująca z obrabiarek, a odpad z szlifowania - ląduje w jeziorach bo ten odpad jest to ciężki pył, i po zmieszaniu z wodą szybko opada - wylanie tego pyłu rozrobionego z wodą do kanalizacji która ma za małe spadki ją zapcha.

Możliwe że w pobliżu jeziora jest zakład który obrabia stal albo na rzece powyżej jeziora jest odpływ z kanalizacji deszczowej odprowadzającej deszczówkę z terenów przemysłowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie