4nr Napisano 20 Kwiecień 2021 Share Napisano 20 Kwiecień 2021 Witam :) mój poprzedni nick od kilkunastu lat tu to xplorer niestety nie potrafię się na niego już zalogować :( Od jakiegoś czasu zacząłem się bawić magnesem neodymowym,głownie jeziora. Ostatnio trafiłem jezioro (77h) więc niemałe w którym w każdym jego miejscu po wrzuceniu magnesu wyciągam go całkowicie oblepionego opiłkami metalu. Czym to może być spowodowane ? Czy są takie jeziora ? czy to normalne czy tez to jest jakieś wyjątkowe ? Nie ukrywam ze nie znam się zbytnio i liczę na wasza pomoc.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 22 Kwiecień 2021 Share Napisano 22 Kwiecień 2021 Zdecydowanie, opiłki to rzecz nienormalna. Pokaż zdjęcie tych opiłków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul0 Napisano 29 Sierpień 2021 Share Napisano 29 Sierpień 2021 Za wióry stalowe na złomie dostanie się niewielka kasę, za opiłki z ścierniwem typu odpad po szlifowaniu - trzeba płacić za utylizację. A że obecnie stawki za utylizację są bandyckie - wiele firm pozbywa się tego typu odpadów nielegalnie - nagminne jest wylewanie do kanalizacji odpadów typu zużyta ciecz chłodząco-smarująca z obrabiarek, a odpad z szlifowania - ląduje w jeziorach bo ten odpad jest to ciężki pył, i po zmieszaniu z wodą szybko opada - wylanie tego pyłu rozrobionego z wodą do kanalizacji która ma za małe spadki ją zapcha. Możliwe że w pobliżu jeziora jest zakład który obrabia stal albo na rzece powyżej jeziora jest odpływ z kanalizacji deszczowej odprowadzającej deszczówkę z terenów przemysłowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.