Skocz do zawartości

Pomoc w identyfikacji oddziału pradziadka.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w ustaleniu gdzie walczył pradziadek. Do tej pory ustaliłem następujące informacje, zastanawia mnie ten przydział wojskowy 

DANE OSOBOWE

nazwisko Koczura

imię Czeslaw

imie ojca Piotr

nazwisko panieńskie matki Dynska

data urodzenia 1911-02-28

miejsce urodzenia Folw. Adamów

miejsce urodzenia (powiat) Chełm

miejsce zamieszkania przed wojną adres rodziny: Stanisław Koczura, Rehowiec, Post Rehowiec, Kreis Chełm

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH

Źródło: Centralne Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach Opolu

uczestnik walk Kampania wrześniowa 1939

przydział wojskowy 3 Panzer Abwehr I. Batt.

stopień wojskowy Kanonier

jeniec wojenny   

miejsce wzięcia do niewoli Kozienice

data wzięcia do niewoli 1939-09-10

figuruje na stanie obozu Stalag III A

miejsce osadzenia Luckenwalde

numer jeniecki 5581

jeniec wojenny   

dodatkowe informacje Zugänge Stalag IIIA. Data na dokumencie: 17.I.40

3 godziny temu, MichalKoczura napisał:

zastanawia mnie ten przydział wojskowy 

Mnie to także zastanawia. Moim zdaniem to błąd w niemieckim dokumencie. W WP zasadniczo nie było samodzielnych oddziałów (dywizjonów) przeciwpancernych poza dywizjonem przeciwpancernym 10 Brygady Kawalerii oraz dywizjonem przeciwpancernym Warszawskiej Brygady Pancerno-Motorowej ale te dywizjony nie miały numeracji (tu występuje 3 Panzer Abwehr...) oraz nie miały w składzie baterii a kompanie składające się z plutonów (armaty ppanc. były traktowane jako broń towarzysząca piechoty i kawalerii a nie "rasowa" artyleria). Tu zaś mamy zapis I. Batt. co w nomenklaturze niemieckiej oznaczało baterię. Twój pradziadek urodził się w powiecie chełmskim w 1911 r. a więc służbę wojskową odbył zasadniczo po 1931 r.  i do 1939 r. mieszkał na terenie powiatu chełmskiego czyli po mobilizacji mógł być przydzielony do 3 Pułku Artylerii Lekkiej w Zamościu. Ale podkreślam iż to tylko moje domniemanie. Ten niemiecki zapis "3 Panzer Abwehr I. Batt." to zapewne błąd poza cyfrą 3 i I. Batt. jak batterie czyli bateria. Prześledź szlak bojowy 3 PAL-u a także jakie oddziały artylerii w dniu 10 września znalazły się w rejonie Kozienic, to dużo wyjaśni.

• 5 weeks later...

Straty.pl podają:

Koczura Czesław

stopień - kanonier

3 Pułk artylerii lekkiej

żródło PCK

Część 3 Pal  brała udział w walkach pod Iłża w dniu 8 września 1939r. Po rozbicu Polscy żołnierze wycofywali się na kierunki:

Solec n/Wisłą

Puławy

Koziennice

gdzie znajdowały się mosty na Wiśle.

Tak właściwie to są moje tereny.

Artykuł który kiedyś napisałem w temacie Iłży  - https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=94&t=136080#p1737579

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie