MichalKoczura Napisano 20 Kwiecień 2021 Share Napisano 20 Kwiecień 2021 Proszę o pomoc w ustaleniu gdzie walczył pradziadek. Do tej pory ustaliłem następujące informacje, zastanawia mnie ten przydział wojskowy DANE OSOBOWE nazwisko Koczura imię Czeslaw imie ojca Piotr nazwisko panieńskie matki Dynska data urodzenia 1911-02-28 miejsce urodzenia Folw. Adamów miejsce urodzenia (powiat) Chełm miejsce zamieszkania przed wojną adres rodziny: Stanisław Koczura, Rehowiec, Post Rehowiec, Kreis Chełm INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH Źródło: Centralne Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach Opolu uczestnik walk Kampania wrześniowa 1939 przydział wojskowy 3 Panzer Abwehr I. Batt. stopień wojskowy Kanonier jeniec wojenny miejsce wzięcia do niewoli Kozienice data wzięcia do niewoli 1939-09-10 figuruje na stanie obozu Stalag III A miejsce osadzenia Luckenwalde numer jeniecki 5581 jeniec wojenny dodatkowe informacje Zugänge Stalag IIIA. Data na dokumencie: 17.I.40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Kwiecień 2021 Share Napisano 20 Kwiecień 2021 3 godziny temu, MichalKoczura napisał: zastanawia mnie ten przydział wojskowy Mnie to także zastanawia. Moim zdaniem to błąd w niemieckim dokumencie. W WP zasadniczo nie było samodzielnych oddziałów (dywizjonów) przeciwpancernych poza dywizjonem przeciwpancernym 10 Brygady Kawalerii oraz dywizjonem przeciwpancernym Warszawskiej Brygady Pancerno-Motorowej ale te dywizjony nie miały numeracji (tu występuje 3 Panzer Abwehr...) oraz nie miały w składzie baterii a kompanie składające się z plutonów (armaty ppanc. były traktowane jako broń towarzysząca piechoty i kawalerii a nie "rasowa" artyleria). Tu zaś mamy zapis I. Batt. co w nomenklaturze niemieckiej oznaczało baterię. Twój pradziadek urodził się w powiecie chełmskim w 1911 r. a więc służbę wojskową odbył zasadniczo po 1931 r. i do 1939 r. mieszkał na terenie powiatu chełmskiego czyli po mobilizacji mógł być przydzielony do 3 Pułku Artylerii Lekkiej w Zamościu. Ale podkreślam iż to tylko moje domniemanie. Ten niemiecki zapis "3 Panzer Abwehr I. Batt." to zapewne błąd poza cyfrą 3 i I. Batt. jak batterie czyli bateria. Prześledź szlak bojowy 3 PAL-u a także jakie oddziały artylerii w dniu 10 września znalazły się w rejonie Kozienic, to dużo wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Histpol Napisano 19 Maj 2021 Share Napisano 19 Maj 2021 Straty.pl podają: Koczura Czesław stopień - kanonier 3 Pułk artylerii lekkiej żródło PCK Część 3 Pal brała udział w walkach pod Iłża w dniu 8 września 1939r. Po rozbicu Polscy żołnierze wycofywali się na kierunki: Solec n/Wisłą Puławy Koziennice gdzie znajdowały się mosty na Wiśle. Tak właściwie to są moje tereny. Artykuł który kiedyś napisałem w temacie Iłży - https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=94&t=136080#p1737579 Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.