hunter Posted April 11, 2004 Author Share Posted April 11, 2004 Witam!Chciałby zacząć budowę tego wykrywacza ale nigdzie nie mogę znaleźć sposobu jego zestrojenia. Gdyby ktoś mógł mi pomóc byłbym wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwierzak Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Witaj!Rób go, zestrojenie to sprawa na później. na pewno dasz sobie radę!Zwierzak Link to comment Share on other sites More sharing options...
inio_01 Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Zwierzak ma racje jak uzyjesz sprawdzonych elementow to sprawa zestrojenia to ustawienie potkiem odpowiedniego napiecia na wyjsciu (6 noga) lm 709 (maa502) napiecia wzgledem masy 0 Volt (opis uruchomienia pikawki pi paulo) Link to comment Share on other sites More sharing options...
inio_01 Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Dla zainteresowanych mam starannie wykonane laminaty do budowy tej konstrukcji Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwierzak Posted April 29, 2004 Share Posted April 29, 2004 Witam!Nie do końca jest to takie proste. Ale potwierdzam, układ prawidłowo zmontowany, ze sprawnych elementów rusza od razu. Potem pozostaje tylko optymalne jego dostrojenie, tak aby uzyskać maksymalny możliwy zasięg, oczywiście zachowując stabilność elektroniki. A to nie jest sprawa tylko jednegoPR-ka... Niestety :-(Pozdrawiam!Zwierzak Link to comment Share on other sites More sharing options...
meczete Posted April 29, 2004 Share Posted April 29, 2004 Witam !Ja jestem ciekawy, ile takie części na to kosztują? Jeszcze do tego płytkę trawić itp... Czy nie prościej i lepiej kupić sobie jabel"-a - sprawdzony, prosty układ, a cewk to najlepiej zrobić z koła od bębna ze starej pralki. W środku kabelki (50 zw), dalej skręcone kable aż do płytki... Z praktyki - znacznie lepsze osiągi są, jak zamiast drutu użyje się kabla-linki, normalny pojedynczy przewód w izolacji. Jest od razu cewka hermetyczna. A na koniec ceweczka od spodu zaklajstrowana pianką od okien...W jabelu masz - gotowe, wszystkie elementy, płytkę, obudowę (fajna) z miejscem na baterie/akku. Całość kosztu to obecnie 105 zł z przesyłką (poczta 12 zł) - wykr koszt 90 zł. Nie martwisz się o obudowę i inne rzeczy. Kup se taki. Ciekawe, jaki zasięg ma ten od Proscan-a? Ten mój w powietrzu od 1,8 do 2 m na większych rzeczach. Puszkę po piwie ok. 0,5m. Co Ty na to?...Za tą cenę dla mnie bomba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwierzak Posted April 29, 2004 Share Posted April 29, 2004 Wykrywacz ze strony Proscana to wydatek jakichś 50 zł na części(+ - 10). A jaka frajda z robienia własnego sprzętu...!Jabla znam tylko z opisów, nic takiego w rękach nie trzymałem, więc nie mogę się miarodajnie wypowiedzieć, prawda?Pozdrawiam!Zwierzak Link to comment Share on other sites More sharing options...
inio_01 Posted April 29, 2004 Share Posted April 29, 2004 Zgadzam sie calkowicie z kolega Zwierzakiem zmontowanie samemu piszczalki to jest cos. faktycznie jesli jabel ma takie osiagi to jest niezly, jesli kolega Zwierzak ma jakies dodatkowe informacje jak dostroic proscana to chetnie poslucham jak i pewnie szersze grono ludzi ktorzy odwiedzaja to forumPozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadee Posted April 29, 2004 Share Posted April 29, 2004 jak dostroic proscana" ......he he he no właśnie jak ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
meczete Posted May 4, 2004 Share Posted May 4, 2004 No właśnie - jak dostroić proscana? Może ktoś by napisał raz tu i niech każdy sobie z tego korzysta?Ja chyba na próbę zrobię w końcu albo proscana albo gerbera, aby porównać je z jabelem. Czy warto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wnusio Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 Czy ktoś morze coś powiedzieć o wykrywaczu pi z tej stronki producenta http://www.elektronik-system.pl/?action=produkt&produkt=270#top Pozdro WNUSIO Link to comment Share on other sites More sharing options...
608 Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 Witam wszystkich i przy okazji wesołych świąt.Robiłem Jabela i PI z Praktycznej Elektroniki (zmodyfikowany Sandbanks).Jabel zasięg na pestkę mausa ponad 30 cm.PI z PE zasięg na pestkę mausa około 15 cm.Doświadczalnie robiłem kilka cewek ale optymalne są takie jakie zalecają konstróktorzy danego modelu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wnusio Posted December 25, 2004 Share Posted December 25, 2004 czy morze ktos cos powiedziec o tym wykrywaczy z poadanej wczesniej przeze mnie strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted December 30, 2004 Share Posted December 30, 2004 W zasadzie to oni nie piszą, co wchodzi w skład zestawu, jeśli to ze zdjęcia, to niewiele, bo i tak pewnie byś musiał kombinować z częściami do dostrojenia do własnej sondy, żebyś miał jako takie zasięgi.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.