Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet

Konton

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc Bert.F   Moge tylko potwierdzic to co juz napisalem. Bagnet zastepczy zrobiony z glowni bagnetu Belgijskiego zrobionej w Belgii. Nie wiem i nikt nie wie czy a glownia byla wyprodukowana do bagnetuu belgijskiego M1889 Gwardii Cywilnej czy juz w okupowanej Belgji pod nadzorem Niemieckim.

Jak Ci sie nie podoba moj 1rwszy nauczyciel Pan Kszysztog Szczeglow to moze odrazu  do Cristian Mery " Les baionnettes ersatz Allemandes  de la premiere guerre mondiale "  strona 74 ( wydanie 2013 ). Tylko ze nie napisane po chrzescijansku.

"Nikt mi nie wmowi  ze ...." No to sa tacy  nie byle jacy co pisza ksiazki o tym temacie. 

I to tyle w tym temacie. Czesc

Napisano

Byl taki jeden ( M. Rej  ) co napisal: Polacy nie gesi swoj jezyk maja.

A Ojciec mowil do wrogow sie strzela a nie gada.

Po Polsku to jest Bagnet zastepczy  (  "Ersatz" ) i wg. mnie EB 46 zrobiony z  bagnetu Belgia  M1889.

Napisano

Nie lubię się rozpisywać , więc krótko. Określenie "zastępczy " w tym przypadku nie jest zbyt prawidłowe (wymyślone po wojnie), bardziej pasuje tu określenie "tymczasowy" bagnety tego typu w założeniu miały być bagnetami "tymczasowymi" do czasu uzupełnienia niedoborów w seryjnie produkowane bagnety 98/05 i 84/98 i miały pasować do karabinu 88 i 98. Numeracje EB wymyślił A. Carter na potrzeby swoich publikacji  (i chwała mu za to). Głownia nie pochodzi z M 1889 ,a bagnet konstrukcyjnie nawiązuje do bagnetu 98/05. Reasumując, co by nie powielać błędów ,pozwoliłem sobie użyć określenia Aushilfs- Seitengewehre 88/98  

Napisano

1 wojenny bagnet niemiecki, tzw. Ersatz. Glownia w typie belgijskiego 1889, najprawdopodobniej produkowana w okupowanej Belgii.

Kilka innych bagnetow tez mialo takie glownie jak np. 1914 produkcji Bayarda.

Napisano

Błądzisz kol. wz.69, w dokumencie Ministerstwa Wojny nr. 957118 z dnia 22 kwietnia 1918 bagnety tego typu są określone  jako "Aushilfs-Seitengewehre 88/98. W żadnym oficjalnym niemieckim dokumencie z okresu I wojny ,nie spotkałem określenia "Ersatzseitengewehre" a " tacy nie byle jacy co piszą książki o tym temacie " czasami też się mylą

Napisano

Koledzy mam pytanie do znawców tematu. 

Bagnet wz. 1947 do karabinka kbkAK wz 47 powinien mieć jakieś bicia?

Mam zupełnego " golasa" bez oznaczeń z pochwą do mocowania w żabce. Ma ktoś informacje?  Zdjęcia mogę na maila wysłać 

20200616_114434.jpg

Napisano

Jest bardzo prawdopodobne że głownia została wyprodukowana w Anciens Etablissements Pieper w Belgi, ale nie zmieni to faktu iż bagnety tego typu, występują w Pruskich dokumentach z epoki, pod oficjalną nazwą "Seitengewehre 88/98" a nie "Ersatzseitengewehr". Nie mam nic przeciwko  temu określeni, sam go czasami używam ,ale nikt mi nie wmówi że jest to" bagnet zastępczy (Ersatz),  wz EB46 zrobiony z belgijskiego bagnetu M 1889"

Napisano

Tak , żabka to podróbka, z pochwą coś też było majstrowane bo na dole od spodu ma nit i prostokątne "oczko" do paska  /????/.   Tyle że pochwa ładnie trzyma bagnet. Dzięki za info.

Napisano

Moj 1rszy Pan Nauczyciel Krzysztof Szczglow Bagnet WP  Bagnety Niemieckie  strona N° 148/149.

No chyba kazdy zna i ma lub przynajmniej mial. Wczesniej nie bylo NIC. ( Wydanie rok 2000 )

Bawarski bagnet zastepczy z 1915 do karabinow Mauser wz 1888 i 1898.

" Bagnet ten jest udanem polaczeniem glowni bagnetu wz 14 pochodzacej z wytworni "BAYARD" z metalowa rekojescia typu wz98/05."

Moge osobiscie dodac ze ta glownia belgijska jest od bagnetu Gwardi Cywilnej M1889.

No i to tyle w tym temacie.

Napisano

Co ma piernik do wiatraka?, ja o prawidłowym nazewnictwie, a ty o "literaturze" . Po drugie "Bayard" nie jest wytwórnią, to nazwa handlowa, znak towarowy firmy Anciens .E. Pieper. Po trzecie, w temacie "Bagnetu Niemieckiego" ,zmień nauczyciela                                                                                                                            

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie