Konton Napisano 28 Marzec 2020 Napisano 28 Marzec 2020 Witam, Proszę o pomoc w identyfikacji takiej oto znajdy strychowej. Dziękuję za pomoc.
wz.69 Napisano 1 Kwiecień 2020 Napisano 1 Kwiecień 2020 Czesc Bert.F Moge tylko potwierdzic to co juz napisalem. Bagnet zastepczy zrobiony z glowni bagnetu Belgijskiego zrobionej w Belgii. Nie wiem i nikt nie wie czy a glownia byla wyprodukowana do bagnetuu belgijskiego M1889 Gwardii Cywilnej czy juz w okupowanej Belgji pod nadzorem Niemieckim. Jak Ci sie nie podoba moj 1rwszy nauczyciel Pan Kszysztog Szczeglow to moze odrazu do Cristian Mery " Les baionnettes ersatz Allemandes de la premiere guerre mondiale " strona 74 ( wydanie 2013 ). Tylko ze nie napisane po chrzescijansku. "Nikt mi nie wmowi ze ...." No to sa tacy nie byle jacy co pisza ksiazki o tym temacie. I to tyle w tym temacie. Czesc
JanW Napisano 18 Czerwiec 2020 Napisano 18 Czerwiec 2020 Dzięki. A czy może pochodzić z zapasów rusznikarza? Pochwa z żabką - w takim stanie otrzymałem
wz.69 Napisano 29 Marzec 2020 Napisano 29 Marzec 2020 Byl taki jeden ( M. Rej ) co napisal: Polacy nie gesi swoj jezyk maja. A Ojciec mowil do wrogow sie strzela a nie gada. Po Polsku to jest Bagnet zastepczy ( "Ersatz" ) i wg. mnie EB 46 zrobiony z bagnetu Belgia M1889.
bert.F Napisano 29 Marzec 2020 Napisano 29 Marzec 2020 Nie lubię się rozpisywać , więc krótko. Określenie "zastępczy " w tym przypadku nie jest zbyt prawidłowe (wymyślone po wojnie), bardziej pasuje tu określenie "tymczasowy" bagnety tego typu w założeniu miały być bagnetami "tymczasowymi" do czasu uzupełnienia niedoborów w seryjnie produkowane bagnety 98/05 i 84/98 i miały pasować do karabinu 88 i 98. Numeracje EB wymyślił A. Carter na potrzeby swoich publikacji (i chwała mu za to). Głownia nie pochodzi z M 1889 ,a bagnet konstrukcyjnie nawiązuje do bagnetu 98/05. Reasumując, co by nie powielać błędów ,pozwoliłem sobie użyć określenia Aushilfs- Seitengewehre 88/98
smuga_79 Napisano 29 Marzec 2020 Napisano 29 Marzec 2020 1 wojenny bagnet niemiecki, tzw. Ersatz. Glownia w typie belgijskiego 1889, najprawdopodobniej produkowana w okupowanej Belgii. Kilka innych bagnetow tez mialo takie glownie jak np. 1914 produkcji Bayarda.
Liwiusz66 Napisano 18 Czerwiec 2020 Napisano 18 Czerwiec 2020 Bagnet bułgarski ok, pochwa z żabką nie do kompletu a do tego lewe
bert.F Napisano 1 Kwiecień 2020 Napisano 1 Kwiecień 2020 Błądzisz kol. wz.69, w dokumencie Ministerstwa Wojny nr. 957118 z dnia 22 kwietnia 1918 bagnety tego typu są określone jako "Aushilfs-Seitengewehre 88/98. W żadnym oficjalnym niemieckim dokumencie z okresu I wojny ,nie spotkałem określenia "Ersatzseitengewehre" a " tacy nie byle jacy co piszą książki o tym temacie " czasami też się mylą
JanW Napisano 16 Czerwiec 2020 Napisano 16 Czerwiec 2020 Koledzy mam pytanie do znawców tematu. Bagnet wz. 1947 do karabinka kbkAK wz 47 powinien mieć jakieś bicia? Mam zupełnego " golasa" bez oznaczeń z pochwą do mocowania w żabce. Ma ktoś informacje? Zdjęcia mogę na maila wysłać
bert.F Napisano 30 Marzec 2020 Napisano 30 Marzec 2020 Jest bardzo prawdopodobne że głownia została wyprodukowana w Anciens Etablissements Pieper w Belgi, ale nie zmieni to faktu iż bagnety tego typu, występują w Pruskich dokumentach z epoki, pod oficjalną nazwą "Seitengewehre 88/98" a nie "Ersatzseitengewehr". Nie mam nic przeciwko temu określeni, sam go czasami używam ,ale nikt mi nie wmówi że jest to" bagnet zastępczy (Ersatz), wz EB46 zrobiony z belgijskiego bagnetu M 1889"
JanW Napisano 19 Czerwiec 2020 Napisano 19 Czerwiec 2020 Tak , żabka to podróbka, z pochwą coś też było majstrowane bo na dole od spodu ma nit i prostokątne "oczko" do paska /????/. Tyle że pochwa ładnie trzyma bagnet. Dzięki za info.
Liwiusz66 Napisano 16 Czerwiec 2020 Napisano 16 Czerwiec 2020 Bułgar pewnie…… daj zdjęcie pochwy i drugiej strony bagnetu
wz.69 Napisano 31 Marzec 2020 Napisano 31 Marzec 2020 Moj 1rszy Pan Nauczyciel Krzysztof Szczglow Bagnet WP Bagnety Niemieckie strona N° 148/149. No chyba kazdy zna i ma lub przynajmniej mial. Wczesniej nie bylo NIC. ( Wydanie rok 2000 ) Bawarski bagnet zastepczy z 1915 do karabinow Mauser wz 1888 i 1898. " Bagnet ten jest udanem polaczeniem glowni bagnetu wz 14 pochodzacej z wytworni "BAYARD" z metalowa rekojescia typu wz98/05." Moge osobiscie dodac ze ta glownia belgijska jest od bagnetu Gwardi Cywilnej M1889. No i to tyle w tym temacie.
bert.F Napisano 31 Marzec 2020 Napisano 31 Marzec 2020 Co ma piernik do wiatraka?, ja o prawidłowym nazewnictwie, a ty o "literaturze" . Po drugie "Bayard" nie jest wytwórnią, to nazwa handlowa, znak towarowy firmy Anciens .E. Pieper. Po trzecie, w temacie "Bagnetu Niemieckiego" ,zmień nauczyciela
Pytanie
Konton
Witam,
Proszę o pomoc w identyfikacji takiej oto znajdy strychowej.
Dziękuję za pomoc.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.