Bigpapi Napisano 26 Styczeń 2020 Napisano 26 Styczeń 2020 Witam coś ktoś mi powie o okolicach ciekawego?
bjar_1 Napisano 26 Styczeń 2020 Napisano 26 Styczeń 2020 A ty co powiesz ciekawego? Jesteś tutaj nowy, to może czymś błyśnij?
Bigpapi Napisano 26 Styczeń 2020 Autor Napisano 26 Styczeń 2020 Tak na krótko okolice Drzewice walki armii Prusy nie wielkie potyczki w okolicy diablej góry w Żarnówie w Sobieniu rozbicie oddziału błysk, w kościele w Petrykozach Hitler pecyfikacja wsi skronina sobień spory magazyn amunicyjny w lesie koło Opoczna w tzw Łąckim nie wiem co chcesz wiedzieć?
Bigpapi Napisano 26 Styczeń 2020 Autor Napisano 26 Styczeń 2020 Roszkowa wola okolice rzeczycy cmentarz 1 wojenny bardzo zaniedbany niestety ludzie tam zrobili śmietnik mimo starań uprzątnięcia tam są nadal ogromne kupy z śmieciami o jeśli ktoś chętny pomóc przy pomnikach z okolic możemy się przejść razem. Wracając no w Roszkowa wola tak jak można się domyśleć walki 1 wojny światowej są też bunkry ale wybudowane w 2 wojnę światową i są także mocno zaśmiecone a po za tym nie były ważnym elementem dla frontu 2 wojny światowej bo akurat te część ominęły walki
Bigpapi Napisano 26 Styczeń 2020 Autor Napisano 26 Styczeń 2020 Pałac Małachowskich w Białaczowie ale nie wiem czy ktoś zostanie tam wpuszczony możliwe że tak ale jest to chyba prywatne obecni i nie mam pojęcia natomiast są kolumny w lesi podobno stawiane na cześć dzieci dawnych właścicielow i ogród taka ciekawostka był ostatnio z tego co wiem nagrywane sceny do "zimnej wojny"
bjar_1 Napisano 26 Styczeń 2020 Napisano 26 Styczeń 2020 W Drzewicy ładne ruiny zamku, Inowłódz tez spoko, a zwłaszcza okoliczne lasy w sezonie grzybowym.
Bigpapi Napisano 26 Styczeń 2020 Autor Napisano 26 Styczeń 2020 Tak tu masz rację a na grzybki apropo znam parę lasów no właśnie za drzewicą są groby poległych z armii Prusy w lesie nie daleko w zasadzie to już z rozyspanej armii prusy
bjar_1 Napisano 26 Styczeń 2020 Napisano 26 Styczeń 2020 To te groby jakaś hiena rozkopała parę lat temu?
Bigpapi Napisano 26 Styczeń 2020 Autor Napisano 26 Styczeń 2020 Nie wiem nic na ten temat nie dawno dopiero się dowiedziałem o tych grobach ale możliwe bo były tam ślady kopania ja osobiście byłem tylko posprzątać ale może chodzi bardziej o drugi grób może mam zdjęcie
Bigpapi Napisano 26 Styczeń 2020 Autor Napisano 26 Styczeń 2020 Rozmawiałem z miejscowym człowiekiem mówił że ludzie często tam kopią nawet gdy chodzą na grzybach
major02 Napisano 4 Lipiec 2020 Napisano 4 Lipiec 2020 Opoczno i okolice, temat bardzo wałkowany setki razy, wystarczy poszukać trochę na forum, skąd jesteś kolego ?
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2020 Napisano 4 Lipiec 2020 Nie mam. A z ryciem mi przeszło dobre kilka lat temu. Wolę rycie w archiwach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.