Lang80 0 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 (edited) Witam wszystkich. W lutym dostanę od kolegi z Francji taki pałasz, wszyscy doradzają mi szczotkę na wiertarce. Ja z kolei zawsze preferowałem autolizę, elektrolizę. W tym wypadku obawiam się o okładziny i mam zamiar pokryć resztki drewna olejem lnianym, zewnętrzną skórę rycynowym, całość action 7 i czyścić ręcznie włókniną. Proszę o pomoc w naprowadzeniu na właściwy wybór. Czy gdybym wybrał kwas szczawiowy albo fosol albo autolizę to czy nie zniszczy resztki oprawy rękojeści? Czy eksponaty w muzeach i prywatnych kolekcjach, zachowane z oprawą rękojeści nie mają przypadkiem skorodowanego trzpienia? PS. Czy jeśli kolega wykona zdjęcia pałasza na tle francuskich budynków i urzędów to w świetle polskiego prawa nikt nie uzna go za własność Skarbu Państwa po przewiezieniu do Polski? Pozdrawiam Edited January 8, 2020 by Lang80 Quote Link to post Share on other sites
Cyrograf15 0 Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Reczynie włókniną na WD 40 (dobrze myje). Posiadać jeszcze wolno. Wojtek Quote Link to post Share on other sites
Lang80 0 Posted January 9, 2020 Author Share Posted January 9, 2020 Serdecznie dziękuję za obie odpowiedzi. Rafał. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts