Lang80 Napisano 8 Styczeń 2020 Napisano 8 Styczeń 2020 Witam wszystkich. W lutym dostanę od kolegi z Francji taki pałasz, wszyscy doradzają mi szczotkę na wiertarce. Ja z kolei zawsze preferowałem autolizę, elektrolizę. W tym wypadku obawiam się o okładziny i mam zamiar pokryć resztki drewna olejem lnianym, zewnętrzną skórę rycynowym, całość action 7 i czyścić ręcznie włókniną. Proszę o pomoc w naprowadzeniu na właściwy wybór. Czy gdybym wybrał kwas szczawiowy albo fosol albo autolizę to czy nie zniszczy resztki oprawy rękojeści? Czy eksponaty w muzeach i prywatnych kolekcjach, zachowane z oprawą rękojeści nie mają przypadkiem skorodowanego trzpienia? PS. Czy jeśli kolega wykona zdjęcia pałasza na tle francuskich budynków i urzędów to w świetle polskiego prawa nikt nie uzna go za własność Skarbu Państwa po przewiezieniu do Polski? Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 Reczynie włókniną na WD 40 (dobrze myje). Posiadać jeszcze wolno. Wojtek
Lang80 Napisano 9 Styczeń 2020 Autor Napisano 9 Styczeń 2020 Serdecznie dziękuję za obie odpowiedzi. Rafał.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.