jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 Szukam informacji o potyczkach, walkach, zgrupowaniach wojsk napoleońskich na terenie obecnego woj. warmińsko-mazurskiego.
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 Nawet te najdrobniejsze info. będzie dla mnie cenne.
warmiak Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Więcej na ten temat pisze: Max Toeppen w Historii Mazur".
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 Dzięki Warmiak :)Znalazłem taki link..... www.napoleon.gary.pl ale tam są ogólne info, ale i tak mi się podobało :)Jak wiesz przy jakich wsiach miały miejsce poszukiwane przezemnie info. to proszę napisz.Pozdrawiam
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 Sorry, pomyliłem adres www :(prawidłowy to: www.napoleon.gery.pl
warmiak Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Postaram się poszukać coś więcej na ten temat. Jak znajdę dam znać.Pozdrawiam
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 Wiem naprzykład o Miłakowie, ale nie dokładnie w którym miejscu :(
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 aha, i o Stoczku nad Pasłęką (tym razem wiem w którym miejscu miała miejsce potyczka) :)
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 Historia Mazur" Troppena, jest polskojęzyczna?
macek Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Wkrótce ukaże się książka z serii Historyczne Bitwy" Bellony - Pruska Iława 1807"Będą tam dosyć dokładnie omówione działania w Prusach.http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=zap&bid=968&page=1
warmiak Napisano 9 Kwiecień 2004 Napisano 9 Kwiecień 2004 Tak - Historia Mazur" Troppena, jest polskojęzyczna?Zachęcam do przeczytania
drhaja Napisano 9 Kwiecień 2004 Napisano 9 Kwiecień 2004 Witam,strona którą podałeś jest chyba najlepsza w tym temacie. Więcej niż tam to chyba już tylko na francuskojęzycznych stronach apoleonofilów" ( ja niestety no abla po francusku). Sam jestem mocno zainteresowany - mieszkam w okolicy jednej z bitew.W swoim czasie wynalazłem jeszcze taką stronkę o Napoleonie http://web2.airmail.net/napoleon/homepage2.html - z angielskim pewnie sobie radzisz.Pozdrawiam - i Wesołych Świąt Wszystkim, pijanego zajączka :)
jacekmix Napisano 10 Kwiecień 2004 Autor Napisano 10 Kwiecień 2004 Dzięki za info. i za link, jest niezły :)Pozdrawiam i Wesołych Świąt
jacekmix Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Napisano 13 Kwiecień 2004 Szukaliscie juz w miejscach zwiazanych w Kampanią Napoleońską w Prusach???
lolek Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Jarekmix wspomniales wczesniej o Stoczku...Chodzi o Stoczek klasztorny? Pytam z ciekawosci bo w klasztornym troszke sie krecilem z miernymi efektami:(
lolek Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Jacekmix, nie jarek:) Przepraszam za pomylke:)
jacekmix Napisano 14 Kwiecień 2004 Autor Napisano 14 Kwiecień 2004 Przepraszam, pomyliłem miejscowości; nie chodzi o Stoczek, tylko o wieś Spędy nad rzeką Pasłęką. Potyczka była o most na tej rzece. Przepraszam za pomyłkę.Pozdrawiam
ColdDemons Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Witajcie! Potrzebuję pomocy. W necie znalazłem mapy Michajłowskiego-Danilewskiego z walk pod Dwórznem i Janikowem. Niestety nazwy miejscowości i inne nazwy geograficzne są w języku rosyjskim. Niestety nigdy sie tego języka nie uczył. Czy ktoś byłby skłonny pomóc mi w rozwikłaniu tej zagadki? Jeśli tak to interesujące mnie mapki wyślę na maila. Dzięki colddemons83@tlen.pl
R51 Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 F.Loraine Petre, Napoleons campaign in Poland 1806-1807, 354 strony, wydane przez Wrens Park Publishing. Tam znajdziesz wszystko co potrzebne. Podrawiam
aniol Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Sporo na ten temat jest w najnowszym numerze IOH.pozdrawiam
ColdDemons Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Dzięki aniol! Już mam ten nr. IOH tam są te same mapy i niestety miejscowości po rosyjsku, zidentyfikowałem tylko moje rodzinne Górowo Iławeckie. R51 Tobie również dzięki książkę już zlokalizowałem na Amazon i kupuję.
Mirek69 Napisano 14 Czerwiec 2007 Napisano 14 Czerwiec 2007 Taką oto (trochę zapomnianą, acz okrągłą!)rocznicę znalazłem pod datą 14 czerwca... 1807- Wojska napoleońskie zwyciężyły w bitwie pod Frydlandem (obecnie Prawdinsk w obwodzie kaliningradzkim) rosyjską armię generała Bennigsena. Była to jedna z najważniejszych bitew wojen napoleońskich. Po tej klęsce car Aleksander I został zmuszony do poproszenia o pokój. Tej bitwie zawdzięczamy odzyskanie częściowej niepodległości dzięki utworzeniu Księstwa Warszawskiego.A odnośnie literatury: Tytuł książki: Napoleon w Olsztynie i okolicach (1807)Autor: Jasiński JanuszJęzyk oryginału: polskiKategoria: Literatura popularnonaukowaGatunek: historiaForma: esej (szkic literacki)/zbiór esejów (szkiców)Rok pierwszego wydania: 2003 Pozdrawiam miłośników epoki. Mirek.
pomsee Napisano 14 Czerwiec 2007 Napisano 14 Czerwiec 2007 Podstawowym i dokładnym źródłem na temat kampanii napoleońskiej w Prusach jest książka Der Krieg von 1806 und 1807" Eduarda Hopfnera. Ukazała się ona w 1850 r. w Berlinie ale jest dostępna w sieci w formacie pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.