Skocz do zawartości

Kampania Napoleońska w Prusach Wschodnich - szukam informacji.

jacekmix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
strona którą podałeś jest chyba najlepsza w tym temacie. Więcej niż tam to chyba już tylko na francuskojęzycznych stronach apoleonofilów" ( ja niestety no abla po francusku). Sam jestem mocno zainteresowany - mieszkam w okolicy jednej z bitew.
W swoim czasie wynalazłem jeszcze taką stronkę o Napoleonie http://web2.airmail.net/napoleon/homepage2.html
- z angielskim pewnie sobie radzisz.

Pozdrawiam - i Wesołych Świąt Wszystkim, pijanego zajączka :)

• 3 years later...
Witajcie! Potrzebuję pomocy. W necie znalazłem mapy Michajłowskiego-Danilewskiego z walk pod Dwórznem i Janikowem. Niestety nazwy miejscowości i inne nazwy geograficzne są w języku rosyjskim. Niestety nigdy sie tego języka nie uczył. Czy ktoś byłby skłonny pomóc mi w rozwikłaniu tej zagadki? Jeśli tak to interesujące mnie mapki wyślę na maila. Dzięki colddemons83@tlen.pl

Taką oto (trochę zapomnianą, acz okrągłą!)rocznicę znalazłem pod datą 14 czerwca...
1807- Wojska napoleońskie zwyciężyły w bitwie pod Frydlandem (obecnie Prawdinsk w obwodzie kaliningradzkim) rosyjską armię generała Bennigsena. Była to jedna z najważniejszych bitew wojen napoleońskich. Po tej klęsce car Aleksander I został zmuszony do poproszenia o pokój. Tej bitwie zawdzięczamy odzyskanie częściowej niepodległości dzięki utworzeniu Księstwa Warszawskiego.

A odnośnie literatury:
Tytuł książki: Napoleon w Olsztynie i okolicach (1807)
Autor: Jasiński Janusz
Język oryginału: polski
Kategoria: Literatura popularnonaukowa
Gatunek: historia
Forma: esej (szkic literacki)/zbiór esejów (szkiców)
Rok pierwszego wydania: 2003
Pozdrawiam miłośników epoki. Mirek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie