jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Szukam informacji o potyczkach, walkach, zgrupowaniach wojsk napoleońskich na terenie obecnego woj. warmińsko-mazurskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Nawet te najdrobniejsze info. będzie dla mnie cenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warmiak Napisano 8 Kwiecień 2004 Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Więcej na ten temat pisze: Max Toeppen w Historii Mazur". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Dzięki Warmiak :)Znalazłem taki link..... www.napoleon.gary.pl ale tam są ogólne info, ale i tak mi się podobało :)Jak wiesz przy jakich wsiach miały miejsce poszukiwane przezemnie info. to proszę napisz.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Sorry, pomyliłem adres www :(prawidłowy to: www.napoleon.gery.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warmiak Napisano 8 Kwiecień 2004 Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Postaram się poszukać coś więcej na ten temat. Jak znajdę dam znać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warmiak Napisano 8 Kwiecień 2004 Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Tak myślałem, z adresem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Wiem naprzykład o Miłakowie, ale nie dokładnie w którym miejscu :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2004 aha, i o Stoczku nad Pasłęką (tym razem wiem w którym miejscu miała miejsce potyczka) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Historia Mazur" Troppena, jest polskojęzyczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek Napisano 8 Kwiecień 2004 Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Wkrótce ukaże się książka z serii Historyczne Bitwy" Bellony - Pruska Iława 1807"Będą tam dosyć dokładnie omówione działania w Prusach.http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=zap&bid=968&page=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warmiak Napisano 9 Kwiecień 2004 Share Napisano 9 Kwiecień 2004 Tak - Historia Mazur" Troppena, jest polskojęzyczna?Zachęcam do przeczytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drhaja Napisano 9 Kwiecień 2004 Share Napisano 9 Kwiecień 2004 Witam,strona którą podałeś jest chyba najlepsza w tym temacie. Więcej niż tam to chyba już tylko na francuskojęzycznych stronach apoleonofilów" ( ja niestety no abla po francusku). Sam jestem mocno zainteresowany - mieszkam w okolicy jednej z bitew.W swoim czasie wynalazłem jeszcze taką stronkę o Napoleonie http://web2.airmail.net/napoleon/homepage2.html - z angielskim pewnie sobie radzisz.Pozdrawiam - i Wesołych Świąt Wszystkim, pijanego zajączka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 10 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2004 Dzięki za info. i za link, jest niezły :)Pozdrawiam i Wesołych Świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 12 Kwiecień 2004 Share Napisano 12 Kwiecień 2004 drhaja - dzieki za stronke, jest super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Szukaliscie juz w miejscach zwiazanych w Kampanią Napoleońską w Prusach??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 Jarekmix wspomniales wczesniej o Stoczku...Chodzi o Stoczek klasztorny? Pytam z ciekawosci bo w klasztornym troszke sie krecilem z miernymi efektami:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 Jacekmix, nie jarek:) Przepraszam za pomylke:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 14 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2004 Przepraszam, pomyliłem miejscowości; nie chodzi o Stoczek, tylko o wieś Spędy nad rzeką Pasłęką. Potyczka była o most na tej rzece. Przepraszam za pomyłkę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Witajcie! Potrzebuję pomocy. W necie znalazłem mapy Michajłowskiego-Danilewskiego z walk pod Dwórznem i Janikowem. Niestety nazwy miejscowości i inne nazwy geograficzne są w języku rosyjskim. Niestety nigdy sie tego języka nie uczył. Czy ktoś byłby skłonny pomóc mi w rozwikłaniu tej zagadki? Jeśli tak to interesujące mnie mapki wyślę na maila. Dzięki colddemons83@tlen.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 F.Loraine Petre, Napoleons campaign in Poland 1806-1807, 354 strony, wydane przez Wrens Park Publishing. Tam znajdziesz wszystko co potrzebne. Podrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aniol Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Sporo na ten temat jest w najnowszym numerze IOH.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Dzięki aniol! Już mam ten nr. IOH tam są te same mapy i niestety miejscowości po rosyjsku, zidentyfikowałem tylko moje rodzinne Górowo Iławeckie. R51 Tobie również dzięki książkę już zlokalizowałem na Amazon i kupuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 Taką oto (trochę zapomnianą, acz okrągłą!)rocznicę znalazłem pod datą 14 czerwca... 1807- Wojska napoleońskie zwyciężyły w bitwie pod Frydlandem (obecnie Prawdinsk w obwodzie kaliningradzkim) rosyjską armię generała Bennigsena. Była to jedna z najważniejszych bitew wojen napoleońskich. Po tej klęsce car Aleksander I został zmuszony do poproszenia o pokój. Tej bitwie zawdzięczamy odzyskanie częściowej niepodległości dzięki utworzeniu Księstwa Warszawskiego.A odnośnie literatury: Tytuł książki: Napoleon w Olsztynie i okolicach (1807)Autor: Jasiński JanuszJęzyk oryginału: polskiKategoria: Literatura popularnonaukowaGatunek: historiaForma: esej (szkic literacki)/zbiór esejów (szkiców)Rok pierwszego wydania: 2003 Pozdrawiam miłośników epoki. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 Podstawowym i dokładnym źródłem na temat kampanii napoleońskiej w Prusach jest książka Der Krieg von 1806 und 1807" Eduarda Hopfnera. Ukazała się ona w 1850 r. w Berlinie ale jest dostępna w sieci w formacie pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.