Julllaaa Napisano 26 Wrzesień 2019 Share Napisano 26 Wrzesień 2019 Hej! Jestem tu nowa i mam do Was pytanko, otóż spacerując sobie dzis po lesie znalazlam okazałą czaszkę, wydaje mi sie, ze jest to czaszka lisa bądź psa. Chcialam ja troche oczyscic, wygotowalm w wodzie z sodą, efekt dosc mizerny. W zwiazku z tym mam nastepujące pytania 1. Czy na takiej czaszce sa jakies choroby, slowem czy garnek do wyrzucenia? 2. Jak to ladnie wybielić? 3. Czy w ogole można zachować sobie takie znalezisko? z góry baaaardzo dziękuję ;))) buziaki, julllaaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Wrzesień 2019 Share Napisano 26 Wrzesień 2019 Aby wybielić kości gotuje się je w wodzie z dodatkiem perhydrolu. Albo stary garnek na którym ci nie zależy albo nierdzewny. Osobiście używam ten sam co do gotowania weków. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julllaaa Napisano 26 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2019 Dzięki Wojtku chodzi mi o ewentualne choroby, ktore moga byc na takim znalezisku, czy to grozne na domowe warunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Wrzesień 2019 Share Napisano 26 Wrzesień 2019 Jeżeli nie ma tkanek miękkich , stara kość to nie. Jeżeli są wątpliwości to zakopać na tydzień w mrowisku. Po gotowaniu bezpieczne, tak jak trofea myśliwskie. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Wrzesień 2019 Share Napisano 26 Wrzesień 2019 A i zupa będzie... PS Badylek... gdzie jesteś- znów będzie syf w kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.