krzysiek9413 Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Witam. Chciałbym zapytać czy ktoś z forum orientuje się co to za dreier ( czy to w ogóle dreier?). Widziałem takiego samego ale tak jakby wybity w odbiciu lustrzanym. To znaczy gryf/lew było obrócony w lewą stronę a orzeł miał głowę także w lewą stronę. Na awersie i rewersie była otoczka z pereł. Nie znam wagi oraz wielkości monety ponieważ nie jestem w jej posiadaniu. W google nic o tym nie ma albo ja źle szukam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9413 Posted August 4, 2019 Author Share Posted August 4, 2019 Nikt nic nie kojarzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9413 Posted August 4, 2019 Author Share Posted August 4, 2019 To raczej nie realne. Poza tym na tej z obrazka brakuje otoczki z pereł po obu stronach. To po prostu jest jakaś odmiana czy coś ale nie mogę nic o niej znaleźć. Zapewne nie wiem pod jakim hasłem jej szukać. Ale po tym jak obróciłeś może ktoś coś skojarzy bo wygląda identycznie tylko brakuje otoczki z pereł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9413 Posted August 25, 2019 Author Share Posted August 25, 2019 Zozu a może ty coś wiesz na temat takiej monety? Widzę że masz ogromną wiedzę w tym temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zozu Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 Niestety nie wiem. Przydałoby się dotrzeć do publikacji z jakiej pochodzi ten wycinek. Niewykluczone, że ta moneta-żeton ma związek z opactwem Thorn w Limburgii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9413 Posted September 3, 2019 Author Share Posted September 3, 2019 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fotothek_df_tg_0002410_Geldwesen_^_Münzwesen_^_Münze_^_Dreier.jpg Na tej stronie znalazłem te szkice Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9413 Posted September 4, 2019 Author Share Posted September 4, 2019 Taki jest problem że gość ma cegłę zamiast telefonu Ale postaram się w weekend gdy przyjedzie z pracy podskoczyć do niego i zrobić jakąś fotkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.