jk85 Napisano 8 Czerwiec 2019 Share Napisano 8 Czerwiec 2019 Witam wszystkich,jestem tu nowy ale bardzo interesuje sie historia,w szczególności w praktyce. Zaglądam na ta stronę od bardzo dawna i teraz postanowiłem założyć sobie tutaj konto ,mam nadzieje ze nikt mnie z tond nie . Odrazu mam do szanownego towarzystwa prośbę, a mianowicie,prosił bym o pomoc w rozszyfrowaniu pewnej rzeczy,która jest w moim domu od bardzo dawna i zawsze mnie intrygowało co to jest,przedmiot ten wygląda mi na jakaś pieczęć rodowa z herbem ,wykonana z brązu,napis w kolo niej to cześć tekstu pieśni z XVI w. średnica przedmiotu to 85 mm.na rewersie niema nic. Tyle wiem i podkreślam ze to sa tylko moie domniemania, bo absolutnie w tej dziedzinie jestem laikiem,był bym bardzo wdzięczny gdy by ktoś pomógł mi i powiedział co to tak naprawdę jest. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 8 Czerwiec 2019 Share Napisano 8 Czerwiec 2019 Jeżeli druga strona jest całkiem płaska to masz przycisk do papieru. Jak bardzo "od bardzo dawna" to jest w domu, bo mi się zdaję, że datowanie tak późny PRL albo po przemianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.