masorz Napisano 2 Kwiecień 2019 Napisano 2 Kwiecień 2019 Czołem Czy ktoś z użytkowników jest w stanie zasugerować co to za moneta? W sumie nie jestem pewien czy to moneta. Na polu wychodziły boraty, grosiwo Króla Stasia i późniejsze, guziki carskie i PRL, i medaliki; czyli w sumie typowo. W okolicy pagórek po gródku motte, wspomnienie po zamku XIV-XVI w. 15 km od żydowskiego miasteczka. Z góry dzięki za wszelakie wskazówki.
IdeL Napisano 2 Kwiecień 2019 Napisano 2 Kwiecień 2019 Czy ta mniejsza monetka, to 1/2 grosza? Jeśli tak, to ta duża wygląda na mocno zajechanego grosza SAR.
masorz Napisano 2 Kwiecień 2019 Autor Napisano 2 Kwiecień 2019 W sumie to nie doprecyzowałem... chodzi o tą z prawej. Z lewej półgrosz. Udało mi się z niej odczytać "80" jeśli to w czymś pomoże.
sqr Napisano 2 Kwiecień 2019 Napisano 2 Kwiecień 2019 Jak ta moneta po lewej, to półgrosz SAR, to gratulacje. Pokaż, drugą stronę.
IdeL Napisano 2 Kwiecień 2019 Napisano 2 Kwiecień 2019 Zmierz ją i zważ. Jeśli to grosz SAR, powinna mieć 21mm średnicy i ważyć circa 3,89g. Moneta ewidentnie po kontakcie z ogniem.
sqr Napisano 2 Kwiecień 2019 Napisano 2 Kwiecień 2019 Jakoś mi ta większa na grosza SAR nie wygląda...
sqr Napisano 2 Kwiecień 2019 Napisano 2 Kwiecień 2019 Moneta po lewej to grosz na 100%,po prawej można będzie coś pokminic, jak będzie średnica itp. ...
IdeL Napisano 2 Kwiecień 2019 Napisano 2 Kwiecień 2019 Godzinę temu, sqr napisał: Moneta po lewej to grosz na 100%, ... Możesz napisać dlaczego tak twierdzisz? Przecież tego nie da się stwierdzić na podstawie tego zdjęcia, bez podania rozmiarów choćby jednego z krążków.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.