Sharadise99 Napisano 14 Marzec 2019 Napisano 14 Marzec 2019 Witam proszę o indentyfikację prób złota, wiem że to próba 585 ale chciałabym się dowiedzieć czegoś o pochodzeniu i datowaniu, pierścionek myślę że jest stary. W załączniku przerysowałam próby, bo są zbyt małe by je ująć aparatem. W kwadraciku jest jakby głowa konia i mała 14stka. W kółeczku dwa trójkąty. Z góry dziękuję bardzo za pomoc i poświęcony mi czas
Geneo Napisano 13 Sierpień 2019 Napisano 13 Sierpień 2019 Czy tam jest wyraznie 14, czy tylko 4? dla wyrobow zlotych w Polsce cecha jest w ksztalcie glowy rycerza
Geneo Napisano 13 Sierpień 2019 Napisano 13 Sierpień 2019 Cechy probiernicze w Polsce http://bip.oup.warszawa.gum.gov.pl/b11/dla-klienta/tabele-polskich-cech-pr/564,Polskie-cechy-i-oznaczenia-probiercze.html Jesli jest tylko Liczba 14 pierscionek nie jest z Polski, oznacza 14 karat, drugie oznaczenie moze byc logo firmy, nie jest wiec cechowany w Polsce, najlepiej sprawdzic probe w Urzedzie Probierczym, nie jest to drogie, bo moze nie byc zlotem. Producent moze nabic co chce. Niestety.
kazioW24 Napisano 16 Sierpień 2019 Napisano 16 Sierpień 2019 W Polsce głową konia oznacza się wyroby z platyny,tyle że zdecydowanie inaczej wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.