Skocz do zawartości

Guzik złocony Munchheimer w Warszawie

SET01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poproszę o identyfikację awersu. Na rewersie napis L Munchheimer W Warszawie. Ucho wykonane z drutu, guzik miedziany, złocony.

Napisano
Tyle co mogę pomóc to to że guzik pochodzi z końca XIX wieku lub początku 20 wieku- to widać po wykonaniu . Co do samego guzika myślę że jest to guzik liberyjny . Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
Napisano
Dziękuję za bardzo elementarne informacje, liczyłem jednak na coś więcej. Tak na przyszłość dla zainteresowanych owym producentem.
Możliwości są dwie.
Ludwika M -z lat 1840 do 1904.
Ludwik M - 1870 do 1920. Brat powyższej delikwentki.

Munchheimer Samuel -1780 - 1844 Mistrz produkcji odznaczeń i guzików.
Mieszkał w Warszawie od 1795 r. W 1808 roku otrzymał patent na produkcję odznaczeń cywilnych, oraz wojskowych. Właściciel fabryki i główny producent jednolitych guzików dla Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego. Adres fabryczny: ul. Na Tłomackiem 599, ul. Długa 585, ul. Bielańska 594.
Dodam od siebie że jego okres produkcji musiał zamykać się w ramach 1795 - 1830.

MUNCHHEIMER KAROL ZYGMUNT -1787 - 1875. Grawer, producent guzików i matryc. Założyciel słynnej fabryki Fabryka Guzików, Kapsli i Wyrobów Metalowych" od 1816 r. W Warszawie, Senatorska 474, ul. Na Tlomackim 599 i św. Bielanska 608. Główny producent jednolitych guzików dla Królestwa Polskiego.
Zapewne Karol był bratem Samuela. Żył 87 lat, mógł więc za pośrednictwem dzieci produkować guziki do swej śmierci.

MUNCHHEIMER JAN SALOMON -1808 - 1879. Syn Samuela, medalisty, kreślarza i rytownika banku polskiego,oraz właściciela pracowni rytualnej i drzeworytniczej.
Syn Salomona, kontynuował produkcję po ojcu.

MUNCHHEIMER WŁADYSŁAW ZYGMUNT 1837 - 1875. - syn Karola Zygmunta, producenta znaczków. Był właścicielem fabryki po śmierci ojca.

MINCHEJMER LUDWIKA -1840 - 1904. Otrzymała fabrykę guzików po śmierci Władysława Zygmunta w 1875 r. Fabryka guzików, wyrobów pieczętarskich i metalowych". Była córką Władysława Zygmunta.

MINCHEJMER ADAM - / 1861 - 1900. Syn Ludwiki. Był partnerem Matki w zarządzaniu fabryką -Fabryka wyrobów zamkniętych, guzików metalowych i innych technologii i obiektów oraz stempli kauczukowych".

MINCHEJMER LUDWIK - / 1870 - 1920. Syn Władysława Zygmunta. Właściciel Fabryki guzików i wyrobów metalowych".
Napisano
Dowiadujemy się z obydwaj Zygmuntowie M Produkowali w podobnych okresach. Według mnie będzie to Władysław, chcący odróżnić się od ojca Karola.
Napisano
cyt. p. Rosfoerek
,,Samuel stosował dopisek Starszy", gdy na rynku pojawił się Karol Zygmunt Munchheimer (od 1816 roku, używał określeń Młodszy" lub Junior").''
inne nazwy to ZygmunT, ZygmunD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie