l1p4 Napisano 11 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2018 Witam serdecznie,Od dłuższego czasu jestem posiadaczem ww wykrywacza, kupiłem go z drugiej ręki jednak na początku nie sprawiał problemów. Od kilku wypadów zauważyłem, że zaczął się masakrycznie wzbudzać nawet na czułości zmniejszonej o 2 kreski. Wystarczy w powietrzu nim potrząsnąć i mamy kakofonię... zauważyłem również, że kiedy macham otwarta dłonią(bez części metalowych) w odległości +/- 1cm od cewki to pika. Baterie nowe,Sprawdzane z daleka od linii wysokiego napięcia.Gdzieś na forum było wspomniane o dostrajaniu kanarków, ale tylko wspomniane.W środku są dwa potencjometry na PCB, gdzieś czytałem, że można nimi wykrywacz dostroić jednak nie bardzo wiem jak dokładnie się za to zabrać, czy ktoś byłby w stanie pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taktyk Napisano 12 Wrzesień 2018 Share Napisano 12 Wrzesień 2018 Na 99% to sonda.PozdrawiamTAKTYK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
l1p4 Napisano 12 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2018 Dzięki za odpowiedź, natomiast ciekawi mnie ten pozostały 1% co mogłoby to być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginerus Napisano 13 Wrzesień 2018 Share Napisano 13 Wrzesień 2018 Chcesz nie inwestowąć tylko naprawić kręcić to powodzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
l1p4 Napisano 18 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2018 Nie prosiłem tu o życzenie powodzenia ale o pomoc w namierzeniu problemu...pożyczyłem cewkę od kumpla, 8,5x11 DD ale jak mam ustawioną czułość na max to wali po całej skali więc wygląda jakby był rozregulowany, po ujęciu jednej kreski się uspokaja, co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginerus Napisano 18 Wrzesień 2018 Share Napisano 18 Wrzesień 2018 Jeśli tak to z elektroniką jest wszystko ok.Na maksymalnej czułości pika przez zakłócenia lub nie nastrojoną cewkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 18 Wrzesień 2018 Share Napisano 18 Wrzesień 2018 Zmień baterie i zobacz czy będzie dalej się wzbudzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
l1p4 Napisano 21 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2018 Baterie są nowe, a strojenie cewki to w niej się przeprowadza czy bardziej chodzi o zgranie jej z konkretnym wykrywaczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 21 Wrzesień 2018 Share Napisano 21 Wrzesień 2018 Czy dobrze rozumiem? Na twojej sondzie jest niestabilny, tak?Na innej sondzie DD jest niestabilny tylko w zakresie najwyższych nastaw?jeśli ta, no to było napisane wyżej, że -sonda.To, że na DD ten detektor będzie mniej stabilny przy wysokich nastawach, to nic tajemniczego.Najlepiej zorganizuj sobie do testów sondę tego samego typu jak twoja. Choć, to faktycznie wygląda na problemy z sondą (np. kablem sondy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.