prizni88 Napisano 13 Maj 2018 Autor Napisano 13 Maj 2018 Witam. Czy ktoś z.pansta wie z kad te otworki? Czy ktoś chciał sobie zrobić taki guzik??
prizni88 Napisano 13 Maj 2018 Autor Napisano 13 Maj 2018 Nie moge ogarnąć po co robić guzik ze srebrenej monetki.... Czy taka moneta jest teraz mega bublem ? Warto ja trzymac w patynie ? Czy na straty do testów z czyszczeniem srebra ? Jak to było że że sreberek guziki bili?
bjar_1 Napisano 13 Maj 2018 Napisano 13 Maj 2018 Jakiś szpaner chciał se przyszyć i se zrobił. Moneta wtedy wielkiej wartości nie miała, więc i straty nie było. Zresztą może ktoś przerobił ją na guzik np. w 1900 roku. Klimat ma. Ja bym jej nie katował, bo jest ciekawsza niż taka bez otworów.
prizni88 Napisano 13 Maj 2018 Autor Napisano 13 Maj 2018 Fajnie dzięki za pomoc :) zostawię ja w spokoju między guzikami a monetkami:) pozdrawiam:)
armando86 Napisano 15 Maj 2018 Napisano 15 Maj 2018 Ja obstawiam że na guzik mogła być przerobiona np podczas wojny, skoro podczas II W.Ś. robiono z monet guziki a nawet gaciowce" żeby nadrobić ubytki mundurowe to dlaczego by nie zrobić tego 200-300 lat temu?są też przypadki że z monet robiono medaliki z dodatkowym grawerunkiem. Bjar ma rację taka moneta jest ciekawsza niż wersja bez dziurek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.