kudlaty Napisano 6 Kwiecień 2004 Autor Napisano 6 Kwiecień 2004 Wyszły u mnie przypadkiem przy meteorytach :-) takie dwie, najczęściej są opisywane jako odznaka strzelecka w sensie że nosili ją wszyscy w jednostkach jegrów, ale spotkałem się też z określeniem że jest to odznaka strzelca wyborowego (nosił ją niemiecki snajper z filmu wróg u bram). Moje pytanko brzmi jak to w końcu jest z tą odznaką i czy też takie trafiliście na wykopkach (a może na czapkach), jak macie jakieś foty to też wrzućcie :-) Pozdrawiam Mateusz
Gość Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 znalazłem taką samą wraz z właścicielem, nieśmiertelnik miał piechociarza 1./INF.ERS.BTL 384 1861. przyjadą po niego wiosną (a przynajmniej obiecali)
kudlaty Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 nikt więcej nie spotkał się z ta odznaką ??
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Postaram sie niedługo zamiescic fotke mojego odznaczenia
Grzesio Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Jest to standardowa oznaka noszona na lewej stronie czapki przez oddziały Jaegrów (do tego owalna wersja z tkaniny na prawym rękawie), wprowadzona 2.08.1942.Scharfschützen-Abzeichen (dla snajperów) wykonana była z tkaniny i przedstawiała głowę orła wśród liści dębowych, zaś ogólna odznaka strzelecka Schützen Abzeichen des Deutschen Heeres miała postać akselbantu z owalnym medalionem.PzdrGrzesiu
kudlaty Napisano 8 Kwiecień 2004 Autor Napisano 8 Kwiecień 2004 Dzięki za odpoweidż, jak macie zdjęcia swoich i/lub okoliczności znalezienia to dawajcie :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.