Skocz do zawartości
  • 0

Karnister R BEHIN PARIS

Krzysztof M

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc przy id karnistra – zbiornika, może ktoś posiada jakieś info. na ten temat.
Karnister posiada oznaczenia na rantach górnym i dolnym napis: BEHIN
Dodatkowo na dolnym rancie jest napis :GENNE VII LIERS
Na górze przy jednym wlewie jest wytłoczenie : R BEHIN a pod spodem napis PARIS
Poniżej jest napis: CRE 10.1928
Kanister wykonany z bardzo grubej blach ocynkowanej

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc przy id karnistra – zbiornika, może ktoś posiada jakieś info. na ten temat.
Karnister posiada oznaczenia na rantach górnym i dolnym napis: BEHIN
Dodatkowo na dolnym rancie jest napis :GENNE VII LIERS
Na górze przy jednym wlewie jest wytłoczenie : R BEHIN a pod spodem napis PARIS
Poniżej jest napis: CRE 10.1928
Kanister wykonany z bardzo grubej blach ocynkowanej

Napisano

Witam
Dziękuje za poświęcony czas i odpowiedz. Kanister – beczka na zdjęciach jest taka sama i zgadza się specyficzny uchwyt do przenoszenia. Zainteresowała mnie ta sprawa, ponieważ na intrenecie nie ma żadnych wiadomości, co do produkcji – pochodzenia. Znalazłem na eBayu jedynie tylko jakoś fakturę na blachy z oznaczeniami wytwórcy tj: R BEHIN PARIS (Tôlerie industrielle R.BEHIN PARIS 1923...usines à Gennevilliers).Pisze Pan, iż kanister (nie jest to jakiś rzadki okaz.) A oprócz tej wiadomości nic na Internecie nie ma. Co jakiś czas można na aukcji Allegro czy też OLX można znaleźć kanistry z drugiej wojny amerykański niemieckie i rzadziej rosyjskie ile w obecnej chwili może być w Polsce tak dobrze zachowanych kanistrów? Ale to szczegół. Najbardziej interesują mnie wytłoczone napisy, być może jeszcze ktoś zabierze w tej sprawie głos.
Pozdrawiam Krzysztof

Napisano

Mam taką samą beczkę ". Wszystko wskazuje na to, że są to francuskie pojemniki na paliwo. Obok zdjęcia z niemieckiego eBaya sprzed paru lat. Zdjęcia pochodzą z francuskiej kampanii 1940 roku. Na pojeździe Renault widać te kanistry. Mam gdzieś zdjęcie z Września 39', na którym w jakimś polskim mieście stoi chłopska furmanka z tym kanistrem ". Być może nasze wojsko używało także tego typu beczek ", ale wymaga to jeszcze zbadania dokładnego. jak wiadomo Wojsko Polskie używało dużo rzeczy francuskich, więc może i ten trop jest właściwy. Oprócz tej mojej beczki " widziałem kiedyś na złomie drugą taką, więc nie jest to jakiś rzadki okaz. Obok zdjęcia użytkownika eBay'a koelsch333.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie